Velika Britanija: NATO je želja naroda u BiH, podržavamo korištenje bonskih ovlasti

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: NATO je želja naroda u BiH,  podržavamo korištenje bonskih ovlasti
Foto: UN / Ambasadorica Karen Pierce

Posebnu pažnju tokom prezentacije izvjštaja visokog predstavnika u BiH pred Vijećem sifurnosti UN privukao je govor stalne predstavnica Velike Britanije pri UN, ambasadorice Karen Pierce. 

Ambasadorica Pierce poručila je da Ured visokog predstavnika u BiH i dalje igra bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini, te da ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući, kao što su to navele i ostale zemlje tokom okruglog stola, korištenje bonskih ovlasti ako i kada to situacija bude zahtijevala.

„Mislim da imamo drugačiji stav o važnosti funkcije Ureda visokog predstavnika (OHR) od onoga koji je upravo iznio ruski predstavnik. A razlog za to je, mislim, očigledan. Postoje neki ljudi, uključujući i neke lidere u BiH, koji žele učiniti sve što mogu kako bi zaustavili BiH na putu da postane napredna i normalna država. Dayton zahtijeva da BiH bude nezavisna država sa dva entiteta - Federacijom i Republikom Srpskom. Ali, to ne postavlja entitete iznad države i stoga, sve dok postoje lideri u BiH koji odbijaju priznati ili koji rade protiv tog vrlo važnog aspekta državnosti BiH utvrđenog u Daytonu, kodificiranog od strane ovog Vijeća sigurnosti i implementiranog tokom niza godina preko Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, sve dok se nastavi taj antagonistički pristup prema Bosni kao državi, OHR i bonske ovlasti i dalje će biti neophodne. Stoga, želim naglasiti vrlo čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva vama, visoki predstavniče, i vašem timu“, istakla je Pierce.

Govor ambasadorice Karen Pierce - undefined

Foto: Screenshot: Govor ambasadorice Karen Pierce

Dodala je da se Velika Britanija pridružuje ostalim kolegama koje su pozdravile jednoglasno usvajanje rezolucije kojom je Europska unija ovlaštena da i narednih 12 mjeseci nastavi operaciju Althea.

„To pokazuje kontinuiranu predanost međunarodne zajednice sigurnosti i stabilnosti BiH, ali kako je rekao francuski predstavnik, također naglašava i njen evropski i euroatlantski put. Kako sam ja shvatila, u Bosni i Hercegovini postoje određeni zakoni koji kodificiraju euroatlantske integracije, kako u pogledu Europske unije, tako i u pogledu NATO-a. Sigurno da postoje takve rezolucije i ovog vijeća, ali i brojne odluke Vijeća za provedbu mira i Upravnog odbora. A ta želja naroda u BiH nikada nije poništena zakonom. Iako se lideri mogu protiviti tome jer su se predomislili ili to ne odgovara njihovoj političkoj retorici, zakoni i odluke koje je donijela BiH, a koje podržava i međunarodna zajednica, govore u prilog tome da BiH želi ići tim euroatlantskim putem. A ovo su bitke koje treba voditi demokratskim, a ne nedemokratskim putem kroz polemiku i demagogiju“, poručila je Pierce.

Prema njenim riječima, 1995. godine masakr u Srebrenici odnio je devet hiljada života muslimanskih muškaraca i djece - što je najgori masakr u Evropi nakon 1945. godine.

„To nisu beznačajni događaji ni za Evropu, ni za BiH, a ni za Balkan. A razlog zbog kojeg je formiran Međunarodni krivični sud upravo je suđenje ljudima odgovornim za te zločine. Haški tribunal bio je legitiman sud. Formiralo ga je ovo vijeće i njegove presude i dalje važe. Također želim naglasiti vitalnu važnost vladavine zakona za sve građane Bosne i Hercegovine. Nećemo padati u beznađe, jer ako to uradimo u slučaju Bosne, to u osnovi znači da su loši momci pobijedili. A to nećemo dozvoliti. Možete se osloniti na Ujedinjeno Kraljevstvo i na to da će naše atlantske institucije nastaviti pomagati Bosni i svim njenim građanima“, zaključila je Pierce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije