EU pozvala lidere BiH da ispune odgovornost i što prije formiraju vlast

Radiosarajevo.ba
EU pozvala lidere BiH da ispune odgovornost i što prije formiraju vlast
Foto: UN / Silvio Gonzata

Zamjenik šefa delegacije EU pri Ujedinjenim nacijama Silvio Gonzato govorio je danas pred Vijećem sigurnosti o stanju u našoj zemlji.

Prije svega naglasio je da je prošloveć godinu dana od održavanja opštih izbora, te je izrazio zabrinutost što vlasti na državnom i entitetskom nivou još uvijek nisu formirane i što državni parlament ne funkcionira punim kapacitetom.

Produžen mandat: EUFOR ostaje u Bosni i Hercegovini

“Takvo stanje ozbiljno ugrožava provođenje prijeko potrebnih reformi koje bi omogućile Bosni i Hercegovini da nastavi put ka EU. Ono povlači i pitanje voljnosti političkih lidera da ispune želju svojih sugrađana za pridruživanje Evropskoj uniji. U tom kontekstu, još jednom pozivamo političke lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoju odgovornost i nastave sa formiranjem vlasti bez odlaganja”, kazao je Gonzato.

Dodao je da lideri treba da počnu pokazivati duh kompromisa i odlučnost ka postizanju dogovora o preostalim stvarima u kojima se ne slažu. Sporazum koji je postignut u augustu sadrži pozitivne elemente u tom smislu.

“Pored toga, ponavljamo poziv svim političkim liderima da se uzdrže od nacionalističke i provokativne retorike. Takođe podsjećamo da se revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivi vrijednostima EU i da nije u skladu sa perspektivom integracije u Evropsku uniju. Evropski projekat se gradi na pomirenju; institucije i lideri Bosne i Hercegovine moraju ostati posvećeni trajnom pomirenju”, dodao je on.

Evropska unija insistira na tome da vlasti moraju jačati vladavinu prava, istakao je Gonzato,  naglasivši da posebno treba raditi na nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, radikalizacije, te garantirati nezavisnost medija, sigurnost novinara, promovirati zapošljavanje i obrazovanje mladih, i osigurati potpuno i efikasno provođenje socioekonomskih reformi.

Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a: "SDA, HDZ i SNSD su u korijenu blokade BiH"

“U cilju sprečavanja humanitarne krize u toku predstojeće zime, Bosna i Hercegovina mora preduzeti hitne mjere da osigura kontrolu migracija i pristup sistemu azila, uključujući i zatvaranje neodgovarajuće lokacije Vučjak i povećanje prihvatnih kapaciteta širom zemlje na osnovu kriterija tehničke izvodljivosti i sigurnosti. Koordinacija između svih nadležnih vlasti ključna je za dobro iskorištavanje resursa koje Evropska unija stavlja na raspolaganje”, istakao je zamjenik šefa Delegacije EU pri Vijeću sigurnosti.

Također, ambasador Gonzato kazao je da se pitanja u vezi sa izborima, uključujući zahtjeve za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, moraju rješavati što prije, uzevši u obzir situaciju u zemlji u skladu sa evropskim standardima i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Evropska unija ponavlja svoju neupitnu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Po pitanju političke i sigurnosne situacije na terenu i važnosti održavanja sigurne i bezbjedne sredine, Evropska unija ponavlja svoju čvrstu podršku misiji EUFOR Althea i mandatu koji joj je povjerilo ovo Vijeće”, dodao je na kraju Gonzato.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije