Reakcija / SDA: Nejasno kako je Inzko zaključio da su svi u zemlji odgovorni za zastoje

06. 11. 2019. u 14:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 156

Stranka demokratske akcije saopćila je danas da je, iako se u posljednjem izvještaju koji je visoki predstavnik Valentin Inzko podnio Vijeću sigurnosti UN nalaze brojne tačne ocjene o stanju u BiH, potpuno nejasno kako je „Inzko došao do formule koja sugeriše da su svi u zemlji odgovorni za zastoje“.

„Bilo bi dobro da aktuelni visoki predstavnik objasni šta je krivica SDA pa nas se izjednačava sa SNSD-om, osim stalne potrebe da se izjednačavaju svi u BiH, i krivica raspoređuje na 'strane'“, navodi SDA u saopćenju.

S obzirom da je jako dugo u BiH i da savršeno poznaje ovdašnje prilike, Inzko je, kako ističe SDA, morao koristiti precizne, jasne i određene formulacije kada je u pitanju karakterizacija politika.

Kako navode dvosmislenom formulacijom, Inzko je otvorio prostor za stvaranje pogrešne percepcije, te izjednačavanje politika koje brane Ustav i zakone i onih koji narušavaju Ustav i zakone.

„Svakome ko iole prati dešavanja u BiH jasno je da je SNSD sa svojom politikom opstrukcija glavni izvor krize, što je vrlo jasno konstatirao u svome izvještaju specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Matthew Palmer, za razliku od aktuelnog visokog predstavnika kojem očigledno iz političkih razloga trebaju 'sukrivci'“, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

KOMENTARI (9)