Guterres: Pandemija je ozbiljno produbila spolnu neravnopravnost

Fena
Guterres: Pandemija je ozbiljno produbila spolnu neravnopravnost
Foto: Arhiv / Antonio Guterres

Pandemija COVID-19 produbila je nejednakost između muškaraca i žena i poništila je "decenije limitiranog i krhkog napretka na ravnopravnosti spolova", upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

Guterres je upozorio mlade žene iz organizacija civilnog društva na virtualnom sastanku u gradskoj vijećnici da "bez odlučnog odgovora, riskiramo da izgubimo generaciju ili nove pomake".

Od izbijanja pandemije, kazao je, žene su bile na prvoj liniji borbe protiv nje, kao zdravstvene radnice, nastavnice, suštinsko osoblje i kao starateljice u svojim porodicama i zajednicama. Ipak, samo 30 posto njih je u ulozi donosilaca odluka, dodao je.

Guterres je izjavio da je pandemija utjecala na fizičko i mentalno zdravlje, obrazovanje i učešće u radnoj snazi.

"Danas su milioni tinejdžerki van škole, i postoje alarmantni izvještaji o trudnoćama među tinejdžerkama u nekim zemljama. Znamo po epidemiji ebole u zapadnoj Africi da, kada tinejdžerka jednom napusti školu, moguće je da se nikada ne vrati u nju", izjavio je čelnik svjetske organizacije.

Također je ukazao na uznemirujuće izvještaje širom svijeta o nebeski visokim nivoima nasilja na spolnoj osnovi, jer su brojne žene praktično vezane za svoje zlostavljače, dok se resursi i službe podrške preusmjeravaju.

"Ukratko, pandemija izlaže i povećava značajne prepreke s kojima se žene suočavaju u ostvarenju svojih prava i ispunjenju svojih potencijala. Mogle bi potrajati godine, pa čak i generacije, da se povrati izgubljeni napredak", izjavio je Guterres, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije