Guterres: COVID-19 je ugrozio školovanje više od milijardu učenika

Radiosarajevo.ba
Guterres: COVID-19 je ugrozio školovanje više od milijardu učenika

Čelnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je u utorak da je pandemija koronavirusa izazvala najveći prekid obrazovanja u historiji, uz zatvaranja škola u više od 160 zemalja od sredine jula koja su pogodila više od milijardu učenika.

Osim toga, Guterres je kazao da je najmanje 40 miliona djece širom svijeta propustilo obrazovanje u njihovoj kritičnoj predškolskoj godini.

Kao rezultat toga, on je upozorio da se svijet suočava s generacijskom katastrofom koja bi mogla uništiti neizrecivi ljudski potencijal, potkopati decenije napretka i ojačati ionako utvrđenu nejednakost.

"U odlučujućem smo momentu za djecu i mlade u svijetu. Odluke koje vlade i naši partneri sada donesu imat će trajni utjecaj na stotine miliona mladih ljudi i na perspektive razvoja u decenijama koje dolaze", izjavio je Guterres u video poruci u političkom brifingu na 26 stranica.

Guterres je pozvao na ponovno otvaranje škola kada se lokalne transmisije virusa jednom stave pod kontrolu, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije