Zapuštena ljepotica s pogledom na Sarajevo: Pogledajte nevjerovatne prizore Jajce kasarne

6
N. O.
Zapuštena ljepotica s pogledom na Sarajevo: Pogledajte nevjerovatne prizore Jajce kasarne
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Jajce kasarna

Jajce kasarna je naziv za bivšu kasarnu u Sarajevu, danas devastiranu napuštenu zgradu, koja je smještena u starogradskom naselju Vratnik, na dominantnoj poziciji iznad Sarajeva i vidljiva je sa skoro svih tačaka u gradu.

Kompleks vojnih objekata izgrađivan je u etapama, od austrougarskog perioda do 1948. godine. Nalazi se na platou južnog dijela ostataka zidina srednjovjekovnog starog grada, čija je teritorija bila zaokružena između 1729. i 1816. godine.

Ovaj kompleks svjedoči o kontinuitetu građenja fortifikacijskih objekata na strateškom području od srednjeg vijeka pa sve do druge polovine 20. vijeka.

Petak navečer u Sarajevu: Topla ljetna noć i živopisna atmosfera na ulicama grada

Petak navečer u Sarajevu: Topla ljetna noć i živopisna atmosfera na ulicama grada

Najvažniji objekat u ovom kompleksu je Jajce kasarna, čija je gradnja u sadašnjem obliku završena 1914. godine. Prvobitno je nosila naziv kasarna Princ Eugen, ali je preimenovana u Jajce kasarnu nakon što je 1915. godine austrougarska vojna bolnica iz Jajca preseljena u nju.

Nakon Prvog svjetskog rata, kasarna je služila za smještaj vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Kraljevine Jugoslavije). Tokom Drugog svjetskog rata, koristile su je okupatorske fašističke snage, a nakon rata prešla je u ruke Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Pred početak rata u Bosni i Hercegovini, u proljeće 1992. godine, JNA je napustila kasarnu. Pokretna imovina je odnešena, dok su elektroinstalacije i dio drugih instalacija uništeni. Nakon što je objekat preuzet od strane Armije BiH, bio je izložen granatiranju i teško oštećen.

Od 1995. do 2002. godine, dijelovi kompleksa su korišteni za smještaj jedinica Vojske Federacije BiH i Oružanih snaga BiH. Nakon 2002. godine, teški oštećeni objekti kompleksa nisu u redovnoj upotrebi. Od 2002. godine kompleks nosi naziv kasarna Safet Hadžić.

Graditeljska cjelina Jajce kasarna s pratećim objektima je od 2009. godine na listi nacionalnih spomenika BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije