Crvena tabija: Biser sarajevske mahale s kojeg se pruža najljepši pogled na grad

1
N. O.
Crvena tabija: Biser sarajevske mahale s kojeg se pruža najljepši pogled na grad
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Crvena ili Strošićka tabija u Sarajevu

Crvena tabija u Sarajevu poznata je još i kao Strošićka, i nalazi se u istoimenoj starogradskoj ulici Strošići koja je nastala u osmanskom periodu u drugoj polovini 17. stoljeća. 

Tabije su među najatraktivnijim i najposjećenijim lokacijama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pružajući najljepši pogled na Sarajevo, odakle nastaju nevjerovatne fotografije koje putuju svijetom.

Kada nekoga u Sarajevu pitate za tabije, reći će vam dvije najpoznatije – Bijelu i Žutu, dok za Crvenu mnogi uopšte nisu ni čuli.

Novi negativan rekord: Firme u Njemačkoj ne uspijevaju popuniti radna mjesta

Novi negativan rekord: Firme u Njemačkoj ne uspijevaju popuniti radna mjesta

Crvena ili Strošićka tabija nerijetko je zapostavljena, a oni koji znaju za nju, kažu da je pogled na Sarajevo najljepši upravo sa ovog mjesta. Smještena je na strmom terenu u naseljenom dijelu grada i prilično je zapuštena i urušena.

Trapezastog je oblika, površine 367 metara kvadratnih. Ulica Strošići stoji na svom mjestu još od osmananskog perioda, izgrađena je u drugoj polovini 17. stoljeća, i bila je jedna od ukupno pet gradskih utvrda. Onaj ko bi da Crvenu tabiju, trebao bi se spustiti s Vidikovca niz Bakije sokak.

Prilaz ovoj tabiji moguć je jedino sa sjeverne strane, iz ulice Strošići, dok se dijelovi bedema koji su je povezivali s drugim objektima vratničkih zidina mogu vidjeti samo u fragmentima.

Crvena Tabija nema vlastiti parking prostor. Posjetitelji se mogu parkirati u obližnjim ulicama ili koristiti javni prijevoz kako bi stigli do odredišta. 

Zidine koje vode do Crvene tabije čine dio nekadašnje tvrđave starog Sarajeva, obnovljene između 1729. i 1739. godine po nalogu Ahmed-paše, tadašnjeg upravnika Bosne. Tvrđava starog grada Hodidjeda, koja je prethodno postojala na tom mjestu, spaljena je do temelja kada je Sarajevo 1697. godine opustošio austrijski vojskovođa Eugen Savojski. Nakon obnove, gradski bedemi su dodatno ojačani, a izgrađeno je pet utvrđenja i tri kapi-kule: na Širokcu, Ploči i Višegradskoj kapiji.

Strošićka tabija zaštićena je kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Odnosno, nalazi se u sastavu Graditeljske cjeline – Stari grad Vratnik koja je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz 2005. godine proglašena nacionalnim spomenikom.

Inače, tabije su građene zarad odbrane grada, a u Sarajevu ih je bilo ukupno pet, a to su Bijela tabija, Žuta tabija ili Jekovačka, Strošićka tabija, tabija na Ravnim bakijama i tabija na Zmajevcu.

Crvena tabija: Biser sarajevske mahale s kojeg se pruža najljepši pogled na grad

Crvena tabija: Biser sarajevske mahale s kojeg se pruža najljepši pogled na grad

Ova atrakcija pruža poseban doživljaj Sarajeva, omogućavajući posjetiteljima da zakorače u prošlost i dožive grad iz jedinstvene perspektive. Ukratko, ova historijska utvrda, svojom impresivnom arhitekturom i očaravajućim panoramskim pogledom, priča priču Sarajeva, pozivajući sve da postanu dio tog nasljeđa.

Ulaz na Crvenu tabiju je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije