Sarajevo, spoj modernog i tradicije: Donosimo vam listu top destinacija koja trebate posjetiti

7
N. O.
Sarajevo, spoj modernog i tradicije: Donosimo vam listu top destinacija koja trebate posjetiti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Trebevićka žičara

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, smješteno podno planine Trebević, ne samo da je kulturno i historijsko središte regije, već je i jedna od poznatih turističkih destinacija na Balkanu.

Ova metropola, spoj istoka i zapada, bogata je raznolikom kulturom, živopisnom arhitekturom, ukusnom kuhinjom i predivnim prirodnim okruženjem.

Ako do sada niste imali priliku istražiti čarobne ulice Sarajeva, sada je pravo vrijeme da ovaj izuzetan grad stavite na svoj popis destinacija koje želite posjetiti. Ovdje ćete zabilježiti nezaboravne trenutke, stvoriti prekrasne fotografije i osvojiti uspomene koje će trajati cijeli život.

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Bilo da vas zanima historija, kultura, priroda ili jednostavno želite uživati u opuštenoj atmosferi, Sarajevo će vas sigurno očarati. U nastavku pročitajte koje su to znamenitosti ovoga grada koje obavezno trebate obići kako bi doživjeli Sarajevo u punom sjaju.

Baščaršija

Baščaršija je stara sarajevska čaršija i jedno od najpoznatijih mjesta u gradu. Ovdje možete osjetiti duh osmanskog perioda, prošetati uskim uličicama, posjetiti tradicionalne zanatske radnje i uživati u lokalnim specijalitetima poput ćevapa i bureka.

Decembarsko jutro u Sarajevu
Foto: Tarik Jesenković: Decembarsko jutro u Sarajevu

Gazi Husrev-begova džamija

Ova džamija, izgrađena 1530. godine, predstavlja jedan od najvažnijih islamskih objekata u Sarajevu.  Središnja je džamija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te jedna od od najpoznatijih džamija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Kompleks uključuje medresu, muzej i biblioteku, a predstavlja predivan primjer osmanske arhitekture.

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu
FOTO: AA: Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu

Katedrala Srca Isusova

Najveća katedrala u Bosni i Hercegovini, smještena u centru Sarajeva, predstavlja važan simbol katoličke zajednice u gradu. Izgrađena je između 1884. i 1889. godine po projektu Josipa Vancaša, poznatog arhitekta tog perioda. Katedrala je prepoznatljiva po svom gotičkom stilu.

Katedrala Srca Isusova
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Katedrala Srca Isusova

Svrzina kuća

Ova autentična bosanska kuća iz 18. stoljeća pruža uvid u način života bogate sarajevske porodice tog vremena. Posjeta Svrzinoj kući omogućava vam da doživite kako su izgledale unutrašnjosti kuća u osmanskom periodu. Kuću je sagradila poznata sarajevska porodica Svrzo.

Svrzina kuća
Radiosarajevo.ba: Svrzina kuća

Latinska ćuprija

Most poznat i kao Principov most, mjesto je atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda 1914. godine i njegovu suprugu Sofiju, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Most je izgrađen u 16. stoljeću, a njegov trenutni izgled datira iz 1798. godine nakon rekonstrukcije koju je izveo Hadži Abdulah-aga Briga.

Sarajevski atentat bio je neposredni povod za izbijanje Prvog svjetskog rata, jednog od najkrvavijih događaja u historiji čovječanstva. 

Latinska ćuprija
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Latinska ćuprija

Vijećnica

Sarajevska Vijećnica, izgrađena krajem 19. stoljeća, jedan je od najljepših objekata u gradu. Projekt je izradio češki arhitekt Karel Pařík, a dovršili su ga Aleksandar Wittek i Ćiril Iveković. Tokom rata u BiH, Vijećnica je teško oštećena u požaru 1992. godine, a obnova je završena tek 2014. godine. Danas se koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća i čini se da je raznolikost upotrebe veća nego ikad ranije. 

Vijećnica 30 godina nakon zapaljenja
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Vijećnica 30 godina nakon zapaljenja

Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine

Olimpijski muzej je jedan od najreprezentativnijih segmenata Olimpijskog komiteta BiH, koji učestvuje u razvijanju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha. Osnovan je odlukom Organizacionog komiteta XIV ZOI sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju i realizaciju ove nezaboravne olimpijske manifestacije. 

Zgrada Olimpijskog muzeja, kao “Mandića vila”, sagrađena je za sarajevskog advokata Nikolu Mandića 1903. Godine, po projektu Karla Paržika. U njoj je nekada bilo sjedište Američkog konzulata, a u novije vrijeme i Gradskog komiteta SK Sarajeva.

Inat kuća

Priča o Inat kući počinje krajem 19. vijeka, kada su Austrougari donijeli odluku o izgradnji Vijećnice na lokaciji gdje se danas nalazi, te o uspostavljanju tramvajskog saobraćaja u blizini. Za ostvarenje ovog plana, bilo je neophodno ukloniti dva restorana i jednu kuću. Međutim, vlasnik te kuće, poznat kao stari Benderija, nije bio voljan prihvatiti ponudu, iako mu je ponuđena znatno veća suma novca od vrijednosti same kuće.

Bio je istrajan u svojoj odluci i imao je svoje zahtjeve koje nije bio spreman napustiti. Nakon dugih pregovora, vlasti su na kraju morale pristati na njegove uslove. Benderija je dobio dogovorenu sumu novca, a njegovu kuću su pažljivo demontirali ciglu po ciglu i premjestili je na drugu obalu rijeke Miljacke.

Stara pravoslavna crkva

Stara pravoslavna crkva, ili Crkva Svetog Arhanđela Mihaila i Gavrila, nalazi se u starom dijelu Sarajeva. Izgrađena je u 16. stoljeću i jedna je od najstarijih pravoslavnih crkvi u Bosni i Hercegovini.

Crkva ima prepoznatljiv stil osmanskog perioda, a unutar nje se nalazi muzej sa bogatom zbirkom ikona i liturgijskih predmeta.

Vječna vatra

Na tromeđi Ulice Maršala Tita, Ferhadije i Mula Mustafe Bešeskije, smjestio se svojevrsni simbol Sarajeva, Vječna vatra. Vječna vatra je spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, podignut 6. aprila 1946. godine na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije.

Vječna vatra
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Vječna vatra

Tunel spasa

Tunel spasa izgrađen je tokom opsade Sarajeva 1993. godine, kako bi povezao opkoljeni grad s teritorijom pod kontrolom Armije BiH. Danas je tunel muzej koji posjetiocima pokazuje težak period opsade i način na koji su građani preživljavali. Tunel je sagrađen uz pomoć brojnih volontera i bio je ključan za opstanak grada.

Trebevićka žičara

Trebevićka žičara vodi vas na planinu Trebević koja pruža predivan pogled na Sarajevo. Ova žičara, prvobitno izgrađena 1959. godine, obnovljena je 2018. godine uz pomoć donacija iz Švicarske. Na Trebeviću možete uživati u šetnjama, biciklističkim stazama, te posjetiti obnovljenu bobsled stazu iz Olimpijskih igara 1984. godine.

Trebevićka žičara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Trebevićka žičara

Sarajevo je grad koji nudi mnogo više od ovih atrakcija, uključujući bogatu gastronomsku ponudu, živahne kafane i kulturne događaje koji će vam omogućiti da doživite pravu srdačnost i gostoprimstvo Sarajlija. 

Ukoliko ste ljubitelji odmora u prirodi, obavezno posjetite poznata izletišta kao što su vodopad Skakavac, Čavljak, Stojčevac i Vrelo Bosne te bh. planinske ljepotice u okolini Sarajeva, a među njima su Bjelašnica i Igman

Vrelo Bosne

Ako ste u Sarajevu duže od jednog dana, ne smijete propustiti Vrelo Bosne i unikatnu vožnju fijakerima ovdje. Događaj je potpun ukoliko ste ovde u proljeće, ljeto ili jesen, jer će šetnja ili vožnja alejom natkrivenom krošnjama drveća biti potpun ugođaj i idealna prilika za bijeg od vrućina.

Ovaj prirodni park se nalazi na području Ilidže, gdje je u srcu šume, zelenila i prirode smješten izvor rijeke Bosne. Okružen kafićima i mjestima za odmor, idealno je mjesto Sarajeva za odmor i relaksaciju.

Vrelo Bosne
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Vrelo Bosne

Još jedna od zanimljivih atrakcija za turiste je jedinstveno mjesto u Sarajevu na kojem se dodiruju i spajaju Istok i Zapad. Ne samo kao strane svijeta, već i kao civilizacije.

Ukoliko stanete na to mjesto i licem se okrenete prema zapadu, u pozadini vaše fotografije naći će se "istočno", osmansko Sarajevo – Gazi Husrev-begov bezistan, Slatko ćoše, Aeroplan, Sarači...

A, ako se potom zarotirate za 180 stepeni i licem stanete prema istoku, iza vaših leđa naći će se centralna gradska šetnica – ulica Ferhadija, oivičena zgradama izgrađenim u "zapadnom stilu", nastalim tokom austrougarske vladavine.

Žuta tabija

Ukoliko želite najljepši pogled na Sarajevo, obavezno se popnite uz Kovače do Žute tabije. Žuta tabija predstavlja bez dileme jedno od mjesta sa najboljim pogledom na Sarajevo, a sagrađena je 1809. godine. Za njenu izgradnju je korišten grubo tesani kamen sa sedam vanjskih strana visokih 10 metara, a sama tabija je visoka 27,5 metara. 

Uz sve navedene turističke destinacije, ne zaboravite zaviriti i zalutati nekom od sarajevskih mahala, u kojima ćete moći da osjetite prave čari i stvoriti stvarnu sliku života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

U svojoj posjeti Sarajevu, obavezno se napijte vode sa česme na Gazi Husrev Begovoj džamiji jer legenda kaže da ako se napiješ vode sa ove česme, sigurno ćeš se vratiti u Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije