Nevjerovatan prizor sa Bijele tabije: Pogled na prošlost i budućnost Sarajeva

3
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan prizor sa Bijele tabije: Pogled na prošlost i budućnost Sarajeva
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pogled na Sarajevo sa Bijele tabije

Stara tvrđava Bijela tabija pruža fascinantan pogled na Sarajevo i njegovo okruženje, a bila je jedna od pet tabija koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika.

Vjeruje se da je ime dobila zbog specifičnog bijelog kamena od kojeg je sazidana, a arheološka istraživanja su pokazala kako je najstariji dio tvrđave sagrađen još u srednjem vijeku, krajem 14. ili početkom 15. vijeka, te da je tvrđava dograđivana u vrijeme osmanske, a potom i austro-ugarske vladavine.

Također, Bijela tabija je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a zbog nevjerovatnog pogleda koji se sa ove lokacije pruža, ovo je i jedna od najposjećenijih sarajevskih turističkih atrakcija.

Rukometni savez BiH pred katastrofom: Zbog duga prema Ivici Obrvanu prijeti potpuna blokada

Rukometni savez BiH pred katastrofom: Zbog duga prema Ivici Obrvanu prijeti potpuna blokada

Sam pogled s Bijele tabije ne pruža samo spektakularne pejzaže već i dublji uvid u urbanistički razvoj Sarajeva. Grad koji se proteže u dolini okružen je planinama, a sa stajališta tvrđave, vidljivi su mnogi kulturni spomenici i arhitektonska čudesa koja čine srž Sarajeva.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba, u nedjelju, 30. juna, u poslijepodnevnim satima uslikao nevjerovatne prizore našeg grada, koje možete pogledati u našoj fotogaleriji:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije