Veliki broj pacijenata u Hitnoj pomoći: Kako se zaštititi od virusa?

Jasmina Ćebo
Veliki broj pacijenata u Hitnoj pomoći: Kako se zaštititi od virusa?
Radiosarajevo.ba / Hitna pomoć KS
U Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata, prema dostupnim informacijama iz statističke službe, javila su se 342 pacijenta.

"Najčešće su se javljali pacijenti s neurološkim tegobama, glavoboljama i vrtoglavicom, te pacijenti s povišenim temperaturama, virozama i respiratornim oboljenjima", rekla je za portal Radiosarajevo.ba doktorica Sanita Tukar-Čatak, napomenuvši da su u ovom naglom periodu zahlađenja najosjetljiviji pacijenti koji od ranije imaju hronični bronhitis i astmu, kako zbog nagle vremenske promjene tako i zbog udisanja hladnog zraka i općenito naglog pada temperature, kada se organizam slabije brani od vanjskih utjecaja. 

"Ono što nam je veoma bitno jeste da pacijenti koji imaju već od ranije respiratorne smetnje (problemi s disanjem), koji imaju verifikovana oboljenja astme ili bronhitisa - uzimaju svoju terapiju adekvatno. Ako se ovakve smetnje primijete, treba se javiti nadležnom ljekaru da bi se eventualno korigovala terapija za ovaj period. U slučaju naglih akutnih smetnji, naravno, da se obrate Hitnoj pomoći", navela je Tukar-Čatak.

Također, doktorica je napomenula da u periodu kada je jako hladno, ujutro i uvečer, treba izbjegavati fizičke aktivnosti, te zaštititi usta i nos da se ne bi direktno udisao hladan zrak.

Za sve ostale pacijente u ovom periodu normalno je da se javljaju i viroze i prehlade, jer se organizam još uvijek navikava na ovu jaku klimatsku promjenu i organizam nije pripremljen na sve ovo što nam dolazi.

"Bitno je uzimati dosta C vitamina. Jako bitno je pranje ruku, s tim da se ruke peru toplom vodom i sapunom u trajanju od nekoliko minuta i da se što češće u toku dana peru ruke", savjetuje doktorica. 

Ako se neko prehladi, razboli, dobije virozu, preporučuje da se miruje kući dan-dva, te da se ne dolazi u kontakt s drugim osobama, pogotovo s djecom ili osobama koje već od ranije zbog hroničnih oboljenja imaju slabiji imunitet.

Također je bitna adekvatna prehrana - uzimanje dosta toplih napitaka, supica, pogotovo pilećih koje su jako važne u ovom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije