Stižu hladniji dani: Savjeti ljekara kako se zaštititi

J. Ć.
Stižu hladniji dani: Savjeti ljekara kako se zaštititi
Jako niske temperature u BiH već su se počele odražavati na zdravlje naših sugrađana.

Ovakve vremenske neprilike, kako kod hroničnih bolesnika tako i kod zdravih osoba koje također mogu imati nelagodnosti od ovakvih vremenskih neprilika, itekako utječu na zdravlje.

"Počevši od najbanalnijih stvari, odnosno od prehlada, nailazi vrijeme viroza gdje imamo virusne infekcije i upale gornjih dišnih puteva, a to su hunjavica, kijavica i suhi kašalj uz blago povišenu temperaturu. To su sezonska oboljenja koja se javljaju s početka jeseni i proljeća, pa u tom smislu preporuka građanima jeste da se toplo, odnosno, slojevito oblače", kazala je za portal Radiosarajevo.ba Sena Softić-Taljanović, direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a, dodajući da se toplo obuku u jutarnjim satima, jer temperature su jako niske.

Također je navela da se tokom ovih prehlada izbjegavaju zatvoreni i zagušljivi prostori. "Prostorije se trebaju što više provjetravati, uzimati simptomatska terapija - a to je dosta toplih napitaka uz korištenje C vitamina, naravno, u dovoljnim količinama", kazala je Softić-Taljanović naglašavajući da je medicinski neopravdano i besmisleno za viroze i prehlade koristi antibiotik.

U svakom slučaju, ako temperatura kod pacijenata koji imaju prehladu traje više od tri ili četiri dana, kazala je da se sugrađani trebaju javiti porodičnom ljekaru, a dotada sami sebi mogu pomoći, uzimajući već navedenu simptomatsku terapiju, te pojačati ishranu i raditi na podizanju svog imuniteta.

Ovim promjenama posebno su izloženi pacijenti s hroničnim oboljenjima, prije svega srčani bolesnici i bolesnici koji imaju hronične plućne bolesti (astma).

"Ovakva vlažnost i ovakvi padovi temperatura mogu dovesti do pogoršanja njihove bolesti, te uslijed toga dajemo preporuku da se uzima redovno propisana terapije, da se redovno kontaktira porodični ljekar uz redovne kontrolne preglede, a u slučaju naglog pogoršanja, naravno, da se obrate Hitnoj pomoći",  kazala je doktorica za portal Radiosarajevo.ba.

Što se tiče djece, pogotovo one koja su krenula u školu te dolaze u kontakt s drugom djecom, preporuka je ista kao i za odrasle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije