Sarajevo/ Večeras u Vijećnici promocija knjige "Grebo" autora Bore Kontića

30. 03. 2022. u 09:28:00 F. V.

Shares: 0

Nakon Mostara, večeras će u sarajevskoj Vijećnici, s početkom od 19 sati, biti održana promocija knjige "Grebo" autora Borislava Bore Kontića, legendarnog novinara i urednika.

Knjigu, koja je "dokument, ali i emotivni razgovor dva prijatelja", izdao je sarajevski Buybook, a posvećena je životu i djelu velikog bosanskohercegovačkog intelektualca, univerzitetskog profesora i aktiviste Zdravka Grebe, koji j preminuo je 2019. godine.

Pored autora, na promociji će pored autora učestvovati Nataša Kandić, Semezdin Mehmedinović, Tarik Haverić, Jasminka Gradaščević Sijerčić i Nenad Fišer.

"Ovo je trebala biti knjiga intervju. Dugi, životni intervju u kojem profesor Zdravko Grebo govori o porodici, univerzitetskoj karijeri, iskustvu političara, ratu, uspjesima i porazima, svom javnom angažmanu, sudbini Bosne i Hercegovine i gradovima koji su ga obilježili. Od Mostara, preko Beograda, do Sarajeva. Kad smo počeli taj razgovor, kojem se dugo opirao, mislili smo ima vremena. Nažalost, okončan je nakon samo par mjeseci rada, krajem 2018. godine. Sve što smo tada uradili nalazi se na stranicama ove knjige", zapisao je autor Boro Kontić.

Njemu je nakon Profesorove smrti ostavljena obimna arhiva.

„Iz tih dokumenata i sjećanja pokušao sam ispisati hronologiju od 1968. godine kada je kao dvadesetogodišnjak na velika vrata ušao u ovdašnju javnost, njegove univerzitetske karijere, kratke ali upečatljive epizode jugoslovenskog političara, opsade Sarajeva, postratne Bosne i Hercegovine, ukratko – pola vijeka jednog punog ljudskog života. Ovo nije konačna biografija. Vjerovatnije, jedan od mogućih narativa o profesoru Zdravku Grebi. Ipak, ima jedna zajednička nit. Uvijek kada je ovo bio prostor dramatičnih događaja, a nije ih manjkalo, kružilo je jedno te isto pitanje: Šta kaže Grebo?“, naveo Kontić.

Govoreći o tome Kontić je naveo da je kružilo je pitanje, a nije kružio odgovor. Podvlači da je tokom pisanja knjige temeljito prošao kroz najveći dio onog što je profesor Zdravko Grebo napisao ili rekao u različitim povodima i na različitim mjestima.

"Moj elementarni osjećaj kazuje da on nije imao recepciju javnosti kakvu zaslužuje. Imam u vidu njegove analize političke situacije krajem 1980-tih, sve ono što je uradio ili rekao tokom opsade Sarajeva te javno djelovanje tokom poslijeratne tranzicije na ovim prostorima. Mislim da će i ljudi koji su ga revnosnije pratili biti iznenađeni kad vide knjigu, s koliko preciznosti i zrelog uvjerenja je detektirao ovdašnje probleme i brutalno tačno predviđao posljedice kojih smo danas svjedoci. Tako da je knjiga "Grebo" u malom priča o nama", rekao je Kontić ranije za Fenu.

Komentirajući činjenicu da profesor Grebo i nije bio ljubitelj intervjua, Kontić je potvrdio da se on dugo opirao ovom intervjuu.

"Tek je u proljeće 2018. pristao na nagovor mene i Senada Pećanina. Ja sam mislio da nam treba najmanje godina da to zaokružimo. Nažalost sve se brzo okončalo njegovom bolešću i smrću. Sačuvano je nekih sedamdesetak stranica intervjua i sve se nalaze u knjizi. Najviše o njegovoj porodici, odrastanju i studenstskoj 1968. Ima i dijelova koje smo tek načeli, politika, reformisti, rat, tranzicija... Nadam se samo da će ti dijelovi razgovora čitaoca živo podsjetiti na neponovljivi stil profesora Grebe", naveo je, uz ostao, Kontić.

On je također podvukao i da je radeći naslovnicu knjige Šejla Kamerić predložila da uz naslov "Grebo" piše i "kratka biografija".

“Pretpostavili smo, mislim vrlo tačno, da je vidio knjigu o sebi na 600 stranica odmah bi reagovao: "Znači, opredijelili ste se, ipak, za kraću biografiju!”, zaključio je Boro Kontić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA