U Mostaru predstavljena knjiga "Grebo-kratka biografija" autora Bore Kontića

0
Radiosarajevo.ba
U Mostaru predstavljena knjiga "Grebo-kratka biografija" autora Bore Kontića
Foto: Mostarski.ba / Promocija knjige Bore Kontića

Promocija knjige “Grebo-kratka biografija”, autora Bore Kontića upriličena je sinoć u Centru za kulturu Mostar. Riječ je o knjizi koja je posvećena životu i djelu bosanskohercegovačkog intelektualca, sveučilišnog profesora i aktiviste, Zdravka Grebe koji je preminuo u januaru 2019. godine.

O knjizi su, osim autora, govorili i Nataša Kandić te Semezdin Mehmedinović.

Knjiga „Grebo-kratka biografija“ je dokument o čovjeku koji je kroz vrijeme bio bitan generacijama, ali i emotivna posveta prijatelju. Ideja za knjigu je zamišljena kao dugi, životni intervju u kojem bi profesor Zdravko Grebo govorio o sebi, porodici, sveučilišnoj karijeri, politici, ratu, Bosni i Hercegovini i gradovima koji su ga obilježili, od Mostara i Beograda do Sarajeva, piše BHRT.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

"Bila je ideja da to traje možda čak godinu dan i duže, da ne žurimo, mđjutim to je njegova bolest i smrt sve prekinula i onda sam ja uz njegovu arhivu polako počeo da slažem hronoliguju njegovog života, i to su dvije tačke u kojima knjiga počinje i u kojima se zatvara, a to je godina 1968. kada on kao student treće godine Pravnog fakulteta vodi studentske demonstracije u Sarajevu i 50 godina kasnije kada baš ovdje u Mostaru šetnjom dolazi na devastirano partizansko groblje", rekao je Boro Kontić autor knjige.

Iz tih dokumenata i sjećanja, ispisana je hronologija pola stoljeća jednog punog ljudskog života- od vremena kada je Zdravko Grebo kao dvadesetogodišnjak na velika vrata ušao u ovdašnju javnost, njegove sveučilišne, a potom i kratke, ali upečatljive političke karijere, opsade Sarajeva, te postratne Bosne i Hercegovine. Uz sam naslov knjige stoji i simbolično-kratka biografija, premda je napisana na 6 stotina stranica.

"To je bio kao neki zamišljeni dijalog sa profesorom. Šta bi profesor rekao da je vidio knjigu o sebi na 600 strana vjerojatno bi rekao –znači ipak ste se odlučili za kraću biografiju, tako da je to sad na knjizi neki njegov pečat, taj ironijski odmak koji je on često koristio, dodaje Kontić.

"Zdravko Grebo je bio to, jedna potpuno nezamjenjiva osoba, jedna tumac u drustvu, čiji nedostatak se sada osjeti zbog toga da na njegovo mjesto nije dosao nitko tko bi s tom vrstom erudicije, tačnosti i politčke pameti znao odgovarati”, ističe književnik Semezdin Mehmedović.

Grebo je imao poseban senzibilitet i moralnu odgovornost da se treba javno oglasiti na svaku bitniju društvenu temu, a mnoga zbivanja je znao i predvidjeti, kaže Kontić.

Knjiga će danas biti prestavljena i u Sarajevskoj Vijećnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije