Večeras u Mostaru promocija knjige "Grebo" autora Bore Kontića

0
F.V.
Večeras u Mostaru promocija knjige "Grebo" autora Bore Kontića
FOTO: Arhiv / Večeras u Mostaru promocija knjige

U mostarskom Centru za kulturu večeras, s početkom u 19 sati, bit će održano prvo predstavljanje knjige "Grebo" autora Borislava Bore Kontića, legendarnog sarajevskog novinara i urednika koja je posvećena životu i djelu velikog bosanskohercegovačkog intelektualca, univerzitetskog profesora i aktiviste Zdravka Grebe. Profesor Grebo preminuo je 2019. godine.

O knjizi i životu profesora Grebe, koji je preminuo 2019. godine, govorit će Nataša Kandić, poznata aktivistica iz Fonda za humanitarno pravo Beograd i ugledni bh. književnik Semezdin Mehmedinović.

Serijal promocija simbolično kreće upravo iz Grebinog Mostara, a sarajevsko predstavljanje knjige bit će održano u Vijećnici 30. marta, gdje će, osim Kandić i Mehmedinovića, govoriti profesorica s Pravnog fakulteta UNSA Jasminka Gradaščević Sijerčić te profesori Tarik Haverić i Nenad Fišer.

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Bošnjaci povlače pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Dodikov Izborni zakon RS

Inače, knjigu koja je dokument, ali i emotivni razgovor dva prijatelja izdao je sarajevski Buybook.

„Knjiga je prvobitno zamišljena kao intervju. Počeli smo sredinom 2018. ali smo nažalost, taj razgovor zbog njegove bolesti i smrti, okončali. Taj je nedovršeni intervju unutar korica knjige. Proteklih godina ja sam pregledao profesorovu ličnu arhivu i polako ispisivao hronologiju njegovog javnog života od studentskih demonstracija 1968. do zadnje posjete Mostaru, njegovom rodnom gradu, u proljeće 2018.

Dakle, pola vijeka jednog punog ljudskog života. Knjiga se istovremeno pretvorila i u svojevrsnu hronologiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine s kraja dvadesetog i početka dvadesetprvog vijeka. A te se veze u njegovom slučaju ne mogu razdvajati”, kazao je ranije za portal Radiosarajevo.ba Boro Kontić.

Na nekoliko stotina stranica Kontić se, kako je rekao, trudio prikazati portret jedne nesvakidašnje ličnosti za koju je javni angažman bio isto što i disanje.

Mislim da će i čitaoci biti povremeno baš iznenađeni pronalazeći njegove izjave u različitim vremenskim periodima. Možda će se upitati - kako je Zdravko Grebo bio tako precizan i tačan u svojim analizama BiH? Kao ilustraciju navodim samo jednu izjavu iz godine 1996:

„Bosna i Hercegovina neće biti sretna zemlja ali će biti zanimljiva. Ovo će biti siromašna zemlja i prostor tektonskih poremećaja i političkih turbulencija. Već se sada stvara prostor za buduće političke koalicije što će naše živote činiti nesigurnim i sve nas ostavljati u skoro trajnom sluđenom i neurotičnom stanju““.

Prema Kontiću profesor Grebo je bio „zagovornik zdravog razuma u ovoj sredini, javni učesnik i inicijator gotovo svake javne debate u Sarajevu nekoliko decenija, uvaženi profesor prava, istinski promotor građanske države u ono vrijeme kada se većina „dragih gledalaca“ priklonila toplom zagrljaju nacionalnog tora“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije