Sjećanje na velikana: Prije dvije godine napustio nas je profesor Zdravko Grebo

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na velikana: Prije dvije godine napustio nas je profesor Zdravko Grebo
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / In memoriam Zdravko Grebo

Prije dvije godine, 29. januara 2019. u Sarajevu je preminuo profesor Zdravko Grebo.

Riječ o značajnom bh. intelektualcu, profesoru, antifašisti, demokrati, čovjeku koji se borio za Sarajevo i BiH, ostavljajući ogroman utjecaj na generacije mladih.

S ponosom ističemo da je i osnivač Radiosarajevo.ba (Radio ZID) na čijem portalu čitate ovaj tekst.

Grebo je smatran ljevičarem, vječitim buntovnikom, ali s razlogom, revolucionarom, borcem za istinu i slobodu, često i na svoju štetu.

Iza sebe je ostavio dostignuća na području ljudskih prava u BiH. 

Na Pravnom fakultetu predavao je više od 40 godina. Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu.
Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003. godine.
Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravnisistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.,Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994…

Podsjetimo i da je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo upućena inicijativu da se Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu nazove po njegovom nekadašnjem direktoru Zdravku Grebi.

S ponosom ističemo da je i osnivač Radiosarajevo.ba (Radio ZID).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije