Ivan Šarčević održao predavanje u čast prof. dr Zdravku Grebi

1
Radiosarajevo.ba
Ivan Šarčević održao predavanje u čast prof. dr Zdravku Grebi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ivan Šarčević

"Čovjek je najvažnija komponenta društva, a ne ideologija ili nacija", poručio je franjevački teolog dr. Ivan Šarčević na predavanju “Moralna politika u Bosni i Hercegovini”, koje je danas organizovao Centar za javno pravo u okviru serije memorijalnih predavanja posvećenih prof. dr. Zdravku Grebi.

“Kada bismo sveli sve naše kulture i etose zaključili bismo da sa čovjekom ne možemo da postupamo kao da je sredstvo djelovanja. Svi ustavi demokratskih zemalja imaju govor o nepovredivosti prava čovjeka na dostojanstvo. Nema te ideologije koja može stajati iznad čovjeka”, istakao je profesor Šarčević, ukazavši da je svako prvo čovjek a tek onda pripadnik neke nacije.

On je naglasio i da se moral nalazi u čovjeku, odnosno da nije dat, „nego se odgaja“.

Na 30 kilometara od BiH gradi se turističko čudo

Na 30 kilometara od BiH gradi se turističko čudo

“Ne možemo svojom čistoćom savjesti postupiti, moramo gledati na posljedice. U doba nacizma se govorilo ‘Hitler je moja savjest’. Tu nema morala pojedinca, moral je kolektiviziran, što dovodi do otupljenja savjesti jer mi svoje djelovanje izručujemo drugom”, objasnio je profesor, piše Autonomija.

Šarčević je poručio da su politika i religija neodvojivi od pojma morala, te da je njihov izvor upravo moralnost.

Nema zakona bez morala. Ova igra oko izbora je igra moralnosti, a što je jedna opasna igra”, naveo je on.

Profesor Šarčević ukazao je na uticaj i odgovornost religijskih zajednica na politiku u toku devedesetih godina.

“One uopšte ne uzimaju u obzir zločine koji su počinjeni u njihovo ime. Mnogi religijski predstavnici su blagosiljali ratne zločine”, podsjetio je Šarčević.

Dodao je da crkva i sada vrlo često brani naciju, odnosno brani “svoje”, ističući da “naši nikad nisu grešni kao neprijatelji”.

“Politika i religija se verifikuju u moralnosti. Moralnost je područje verifikacije nečije vjere. To se vidi i u pretpostavci o posljednjem sudu koja postoji u gotovo svim religijama. Poslednji sud koji ćemo imati je prema djelima, a ne prema našim namjerama ili mislima. Korištenje politike za religiju i obrnuto je jako perverzno. Vjerske zajednice nemaju sankcije države. Religijske institucije su na granicama da postaju grešne strukture”, upozorio je Šarčević.

Današnje predavanje drugo je u nizi predavanja posvećenih pokojnom profesoru Zdravku Grebi zbog njegovog angažovanja na uspostavljanju građanskog društva i suprotstavljanja sukobima koji su se dešavali tokom devedesetih godina.

Sljedeće predavanje planirano je za 24. februar i ono će se baviti društvenim stavovima i strukturom ličnosti iz perspektive dosadašnjeg iskustva tranzicije, a držaće ga profesor Žarko Korać.

Seriju predavanja povodom godišnjice smrti profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu, Zdravka Grebe (30. juli 1947.– 29. januar 2019) kojima se želi podsetiti na njegov akademski, socijalni i politički angažman, organizuje Centar za javno pravo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.

Za vrijeme rata i u postratnom periodu bio je „živa institucija“ koja je od univerziteta do ulice branila kulturu pred varvarstvom, poziciju čoveka pred svim formama kolektivističkog nasilja i vrednost racionalnog prava pred voluntarizmom, naveli su organizatori.

Uz njegovo ime se otvara pitanje mjere akademskog angažmana u politici, nevladinom sektoru i socijalnim pokretima, a time i pitanje razumevanja i reakcija na izazove aktuelnog trenutka u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Riječ je, dakle, o zemljama bivše Jugoslavije koje su uvezane u bosanskohercegovačke ustavne i političke stranputice“, ukazuje se u pozivu, te ukazuje da upravo zato memorijalna predavanja tematizuju probleme koji opterećuju odnose u BiH i susednih zemalja.

O profesoru Zdravku Grebi

Dana 29. januara 2019. u Sarajevu je preminuo profesor Zdravko Grebo.

Riječ o značajnom bh. intelektualcu, profesoru, antifašisti, demokrati, čovjeku koji se borio za Sarajevo i BiH, ostavljajući ogroman utjecaj na generacije mladih.

S ponosom ističemo da je i osnivač Radiosarajevo.ba (Radio ZID) na čijem portalu čitate ovaj tekst.

Grebo je smatran ljevičarem, vječitim buntovnikom, ali s razlogom, revolucionarom, borcem za istinu i slobodu, često i na svoju štetu.

Iza sebe je ostavio dostignuća na području ljudskih prava u BiH.

Na Pravnom fakultetu predavao je više od 40 godina. Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu.

Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003. godine.
Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravnisistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.,Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije