Lončar: U subotu druga reciklažna utrka, a trčat će i predstavnici vlasti

0
V.A.Z.
Lončar: U subotu druga reciklažna utrka, a trčat će i predstavnici vlasti
Foto: Dečki u plavom / Reciklažna utrka

Nakon dobrih prošlogodišnjih iskustava, udruženje "Dečki u plavom" ovog vikenda organizira drugo izdanje sportsko-ekološke manifestacije "Trčim, uživam, recikliram". Više o ovom projektu govori Darko Lončar, predsjednik Udruženja.

"Radi se o projektu kojim želimo ukazati na ekološke probleme u našem društvu, s akcentom na promjenu ponašanja kad je u pitanju reciklaža, potreba za recikliranjem, kao i mogućnosti zaštite okoliša putem recikliranja. Organiziranjem prve utrke ovog tipa, Udruženje Dečki u plavom osiguralo je da se Sarajevo nađe među europskim gradovima koji organiziraju ovaj vid promocije ekološke osvještenosti. Ova utrka održava se u povodu Dana Planete Zemlje i želimo dati svoj doprinos čistom okolišu. Slogan ovogodišnje utrke je: „Trčimo za čisto Sarajevo“.Partneri ovog projekta su KJKP „RAD“ Sarajevo, Crveni križ FBiH, GSS Trebević, KAF Spartans, Carlsberg BH, Beosport BH, Argeta – Atlantic grupa, voda Sara – Sarajevski kiseljak, GIA BH, SECURITAS BH, BH Telecom i Eko život doo Tuzla, naglasio je Lončar.

Trčanje i prikupljanje PET ambalaže

Utrka će okupiti više stotina učesnika, a održat će se na stazi u Butilama, koja se pruža pored autoputa A1.

"Poduzet ćemo sve neophodne mjere zaštite prema uputama nadležnih organa. Svoje sudjelovanje na utrci, za razliku od tradicionalnog plaćanja startnina, trkači osiguravaju na način da izaberu da li će uplatiti startninu ili će uz donošenje 20 PET boca ostvariti popust od 50%. Prikupljena PET ambalaža će biti preuzeta i reciklirana od strane našeg partnera KJKP „RAD“ Sarajevo. 

S utrke - undefined

Foto: Dečki u plavom/Facebook: S utrke

Utrka se organizira izvan naseljenog mjesta, u naselju Butile, na servisnoj saobraćajnici Sarajevogasa. Dužina utrke je 6000 metara i trči se jedan krug. Start utrke je u 16:00 sati. Najbrže trkače u ženskoj i muškoj kategoriji očekuju nagrade sponzora, a nagraditi ćemo i ekologa godine – osobu koja donese najviše PET ambalaže. Istakao bih to da je na premijernom izdanju utrke prikupljeno oko 4500 PET boca, a planiramo ove godine da skupimo oko 7000 PET boca", rekao je organizator.  

Trčat će gradonačelnica Karić i premijer Forto

Svoj dolazak najavili su i visoki dužnosnici grada i kantona, koji će se okušati i kao takmičari.

"Posebno smo ponosni na činjenicu da će na utrci učestvovati i gđa Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, te gdin Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo. Također, iskoristiti ću priliku da se zahvalim svim trkačima što će zajedno sa nama pokazati da im je stalo do zdravih životnih navika i čistog okoliša kombiniranjem trčanja i prikupljanja PET ambalaže" istaknuo je Lončar.

Posljednja godina bila je izuzetno teška za organizatore trkačkih aktivnosti, te su mnogi polumaratoni i maratoni morali biti otkazani. Ipak, Udruženje Dečki u plavom realiziralo je prvi "Two cities marahon", kao i nizu manjih utrka. Kada su planovi u pitanju, u najavi su i nove utrke, o čemu Lončar kaže:

"Mi smo se u potpunosti prilagodili „novom normalnom“ i organiziramo utrke uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Naredna je utrka na 10 kilometara „Stazama Bosne Srebrene“ i održava se 9. maja u Srebrenici.

Pozivamo sve ljubitelje trčanja da nam se pridruže u nastojanju da vratimo sportska takmičenja u taj dio Bosne i Hercegovine. Svoje sudjelovanje mogu osigurati prijaom putem naše web stranice www.deckiuplavom.ba.

U Sarajevu i Istočnom Sarajevu 18. jula organiziramo drugo izdanje „Two Cities Marathon“-a u sklopu kojeg trkači mogu trčati maraton, maratonsku štafetu i Memorijalnu utrku „Osman Junuzović“ 5000 metara, te smo i ove godine domaćini Prvenstva BiH u maratonu.

Za kraj godine organiziramo drugi sarajevski „Advent Run“, najavio je Lončar u razgovoru za Radiosarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije