Osnovci pokrenuli anketu za okoliš: Omogućite kontejnere za selekciju otpada

2
Radiosarajevo.ba
Osnovci pokrenuli anketu za okoliš: Omogućite kontejnere za selekciju otpada
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mlade generacije iskazuju veću svijest o okolišu, nego što je to slučaj sa starijima. Pokazuju to brojni primjeri u svijetu, ali i sve češće inicijative školaraca u Bosni i Hercegovini. 

Nakon priče o Eko Školama u sklopu projekta Misli o prirodi, pozitivan primjer dolazi i iz škole „Safvet-beg Bašagić“ u SarajevuUčenici sedmog razreda ove škole svjesni su nedovoljne briga za okoliš u svom gredu i mnogo nedostataka unutar lokalne zajednice. U sklopu građanskog obrazovanja, pokrenuli su istraživanje u koje su uključili i vlastita zapažanja i fotografije. 

"Naši parkovi su prepuni otpada, klupe za odmaranje također, korita rijeka, izletišta, planine, ali i gradske sredine, dakle prostori oko javnih ustanova. Zastrašujuća je činjenica da su, nerijetko, ograde oko škola, vrtića i fakulteta zatrpane smećem. Saobraćajnica i okolno grmlje oko bolnice, više liči na deponiju nego na zelenu površinu, na osnovu napravljenih fotografija se vidi mnoštvo plastičnih boca, maramica, papira, maski i raznovrsnog otpada.

Osim što zagađuje okoliš, to je i  estetski neugledno, ali i potencijalni izvor zaraze za korisnike ovih površina", poručuju osnovci. 

Još jedan od nedostataka koji su uočili jeste mali broj kontejnera za sortiranje otpada i njihovo neadekvatno i nesavjesno korištenje, kao i mali broj eko policajaca i sankcionisanja onih koji se ponašaju nedolično prema našoj okolini.

Zaključci do kojih su došli, zajedničkim radom i istraživanjem, jesu da su potrebne oštrije sankcije za prekršioce i njihovo provođenje.

Jedna od ideja je instaliranje automata i kontejnera za selekciju otpada.

Učenici će u sklopu izrade svog projekta "Ja građanin" ostvarivati komunikaciju sa nadležnim ustanovama, kao i udruženjima koja se bave zaštitom okoliša.

Jedna od planiranih aktivnosti je posjeta JKP Rad, gdje će imati priliku intervjuisati nadležne i razgovarati o ekološkom zbrinjavanju otpadaRealizovat će i radionice u sklopu škole čiji će glavni cilj biti podizanje svijesti o ispravnom selektovanju i recikliranju otpada i zaštiti naše životne sredine.

Učenici su pokrenuli anketu o građanskoj svijesti o okolišu koja traje samo jednu minutu. Podržite ih i odgovorite na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije