U dijelu BiH besplatan mamografski pregled za 54.000 žena

0
Fena
U dijelu BiH besplatan mamografski pregled za 54.000 žena
Foto: Ilustracija / US News Health

U Zeničko-dobojskom kantonu počela je realizacija programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke. Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina starosti, sa područja ovog kantona. Pozivi su protekle sedmice upućeni prema prvoj grupi od hiljadu žena.

Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u BiH, iako postoji mogućnost liječenja, tri puta je veća od prosjeka EU. U Zeničko-dobojskom kantonu na osnovu podataka lokalnog registra za rak u periodu 2009. - 2019. ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle.

Doktorica radiolog Amira Hadžić ističe da je početak ovog programa veoma značajan dan za zdravstvo ZDK, ali i cijele države.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

"Organizovani skrining radimo po principima evropskih i svjetskih organizacija za skrining, prvi u državi počinjemo takav proces. Izuzetno sam ponosna što projekt počinje baš u Zavidovićima, čiji Dom zdravlja je prvi ispunio sve organizacione i tehničke preduvjete i osposobio se za provedbu ovog postupka", rekla je Hadžić.

Dodala je kako se nada da će "pilot projekt iz ZDK prerasti u nacionalni skrining program mamografije svih žena u BiH".

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji je nosilac ovog pionirskog projekta u BiH, saopćili su da je Saliha Sojkić iz Zavidovića obavila mamografski pregled, kao prva žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

"Redovno se kontrolišem, želim da se kontrolišem i volim da sam zdrava", rekla je Sojkić.

Njena sugrađanka Marija Dragičević kaže da joj je drago da je dobila poziv, te da postoje institucije koje na ovakav način misle na zdravlje pacijenata.

"Do sada sam radila mamografiju, sve je bilo ok, nije boljelo, preporučila bih svim ženama da se redovno kontrolišu i da misle na svoje zdravlje", kazala je Dragičević.

Doktorica Hadžić je pozvala sve žene u ZDK da se, kad prime pozivno pismo iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, odazovu na pregled.

"Posebnost projekta je što prati ishod pregleda žene, ako je nalaz pozitivan, prati dalji tok liječenja, a ako je negativan, automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled obezbjeđuje izlječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje", poručila je načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu u INZ Selvedina Sarajlić-Spahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije