Rak dojke: U 70 posto slučajeva može se izbjeći kemoterapija

A. S.
Rak dojke: U 70 posto slučajeva može se izbjeći kemoterapija
FOTO: Arhiv / Ilustracija
Tumor na dojci ne mora zahtijevati kemoterapiju, u 70 posto slučajeva to se može izbjeći kroz test sa 21 genom. 
 
To je pokazalo najnovije istraživanje američkog instituta "Tailorx", koje je provedeno na 10.273 žene s najčešćim oblikom ove bolesti - s pozitivnim i Her2-negativnim hormonskim receptorima.
 
Istraživanje predstavljeno je na Asco kongresu, a rezultati govore  da se "hiljade žena mogu spasiti nuspojava kemoterapije".
 
Studija, najveća ikada provedena na terapijama za karcinom grudi, pokazala je da ova grupa pacijenata ne treba kemoterapiju nakon hirurškog zahvata.
 
Aidi Čorbadžić, operskoj pjevačici, solistici Narodnog pozorišta u Sarajevu i jednoj od najboljih sopranistica u našoj zemlji, u  junu 2013. dijagnosticiran je karcinom dojke.
Aida Čorbadžić - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Aida Čorbadžić

 
O njenoj sudbini smo već pisali, a ona je za Radiosarajevo.ba kazala da je ova studija koju smo joj dali da pročita vratila u 2013. godinu.
 
"Odlučila sam da ću vjerovati našim doktorima te pratiti postupak liječenja, tako da je prvi korak bio šest ciklusa kemoterapije, zatim operacija, zračenje i hormonalna terapija.  Ja sam sama potpomagala alternativnim metodama, čija je baza bio med, čajevi i disciplina u smislu ishrane i staloženijeg ritma svakodnevnih obaveza", priča Aida.
 
Tokom američkog istraživanja izvedena je biopsija na uzorku tkiva, koja je pokazala da žene s niskim osjenama (0-10) trebale bi primati samo hormonske terapije, a one sa visokim rezultatima (26-100), hormonsku terapiju plus kemoterapiju.
 
"Čula sam ili poznajem ljude koji su se uspjeli izboriti bez kemoterapije. Neki samo alternativom, a nekima to, na žalost, nije pošlo za rukom ni u kojoj varijanti. Svi imamo pravo izbora, samo trebamo povjerovati u ono što izaberemo, biti odlučni i hrabri", dodala je Aida Čorbadžić. 
 
Konačna je ocjena da se kemoterapija može izbjeći u 70 posto slučajeva pacijenata s početnim karcinomom i ona je beskorisna kod svih pacijenata sa rezultatima od 0 do 25 i oboljelima s manje od 50 godina i rezultatima od 0-15. 
 
"Istraživajući, razgovarajući shvatiš da  sve počinje od imunog sistema. Na to sam se i fokusirala, a beskrajna podrška i ljubav su mi davali vjetar u leđa, te je sve pojačavalo želju za životom", dodala je na kraju naša operna pjevačica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije