Svjetski ekspert za ishranu dr. Breda poručio: Previše solite hranu!

Jasmina Ćebo
Svjetski ekspert za ishranu dr. Breda poručio: Previše solite hranu!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja doktor João Breda
Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja i jedan od vodećih svjetskih eksperata za ishranu i njen utjecaj na zdravlje doktor João Breda bio je u posjeti Sarajevu.

Razlog posjete je prezentacija rezultata studije o nutritivnom sastavu hrane na ulicama i brze hrane u Sarajevu, tzv. „street food“, a koju su u periodu juni – august prošle godine proveli Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. 

Tim povodom ovog svjetskog eksperta za ishranu smo pitali u čemu najviše griješimo pri odabiru namirnica?

Unos soli je jedan veliki problem. Svi mi kod kuća treba da kuhamo s minimalnim koncentracijama soli, tj. da ne koristimo nikako 'slanik' kada spravljamo hranu, a moram reći da sam primijetio da je to veliki problem na Balkanu, dakle Sarajevo nije izuzetak. Isto tako trebamo razgovarati, uspostaviti određene politike i strategije sa onima koji rade u industriji prehrane i ishrane, također i u restoranima - da se unos soli mora smanjiti“, ističe na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Breda.

Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja doktor João Breda - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja doktor João Breda

Poznato je da svaki proizvod na etiketi ima svoju tablicu nutritivnih vrijednosti. Zanimalo nas je može li nas posavjetovati kako najlakše analizirati te podatke?

„Potrebno je znati čitati uputstva i to je nešto što je zaista važno. Dakle, kada čitate uputstva i sastojke koji se nalaze na određenim proizvodima, vi ćete izabrati onaj koji sadrži manje svih navedenih supstanci (soli i šećera). Mnoge vlade su napravile smjernice u smislu izrade novih deklaracija, nutritivnih sastojaka i slično. Recimo, u Francuskoj imate oznake posebnih boja", pojašnjava nam stručnjak.

Na pitanje da li postoji greška koju roditelji čine u ishrani djece, za koju misle da je dobra, a zapravo nije – govori da roditelji predstavljaju jednu od najvažnijih karika u formiranju prehrambenih navika djece.

„Kada je zdrava ishrana u pitanju, prvo i osnovno jeste smanjiti unos šećera koji se najčešće nalazi u slatkim napicima, tj. sokovima. Kao drugo, potrebno je povećati unos voća i povrća kojeg imate mnogo, a što je tipično za ovu regiju.

No, taj unos zaista mora biti na znatno većem nivou. I kao treće bih napomenuo da se mora, kao što sam na početku rekao, smanjiti unos soli kako kod kuće tako i u restoranima“, zaključio je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Šef evropskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za nezarazne bolesti i promociju zdravlja doktor João Breda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije