Šta djeci ne biste trebali govoriti o hrani za stolom

Radiosarajevo.ba
Šta djeci ne biste trebali govoriti o hrani za stolom
Arhiv / Ilustracija
Ponekad imamo osjećaj kao da nam djeca nešto rade u inat. Što se mi više trudili, oni će se jače držati svoga. No evo nekoliko savjeta koji bi vas mogli nadahnuti kako postupiti sljedeći puta kad za stolom požele postaviti vlastita pravila.

Šta djeci ne biste trebali govoriti o hrani?

1. Možeš dobiti desert nakon što pojedeš mrkvu/zelje/bilo koje povrće koje baš ne voli jesti

Ni jedna vrsta hrane, pa tako i desert, ne bi se smjela dijeliti poput nagrade, jer ona samo u dječjim glavama podržava misao da najprije mora jesti nešto što nije fino, kako bi zaslužilo jesti ono što jest. Desert (bez obzira radi li se o kolaču, voću...) ne bi trebao biti zamišljen samo za dijete, već za sve članove oko stola, i trebalo bi ga se zadržati samo za posebne prilike, prenosi Metro.

2. Pojedi još toliko zalogaja ovoga i još toliko zalogaja onoga

To izgleda kao razumljiv zahtjev pogotovo ako smatramo da je dijete pojelo manje 'zdravije' hrane za vrijeme jednog obroka, no moglo bi pokazati upravo suprotne rezultate. Što bi bilo da vas dijete usred obroka počne ispitivati "Koliko još zalogaja ovoga moram pojesti?" Kako bi dijete moglo naučiti prepoznati kada je sito ako jede količinu hrane koju mu odredi netko drugi?

3. Ovo ti se neće svidjeti

Čak i ako ste 99% sigurni da se neka hrana djetetu neće svidjeti, nemojte mu uskraćivati da je proba. U redu je dijete upozoriti da je nešto gorko ili kiselo, no nemojte ga ograničavati svojim mišljenjem.

4. Ovo moraš probati

Neki roditelji nude djeci da kušaju 'samo jedan zalogaj', ali problem s tim zalogajem je taj što njime prisiljavate djecu na nešto što ne žele. Neka će se djeca dati nagovoriti, a druga će napraviti cijelu predstavu. Imajte na umu da se možda ne radi o tome da ne želi probati određenu namirnicu, možda je tog dana dijete jednostavno lošije volje, a sve što 'mora' samo ga još dodatno razdražuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije