Upozorenje roditeljima: Ovo se može dogoditi svakome

Radiosarajevo.ba
Upozorenje roditeljima: Ovo se može dogoditi svakome
Prije nego što odlučite dati svom djetetu grožđe, dobro razmislite hoćete li ga prvo narezati, očistiti od koštica, maknuti kožicu ili ga uopće nećete dati, ali jednom kad djeca počnu jesti sve, briga tu ne smije stati.

Naime, ovo je fotografija ultrazvuka grla petogodišnjeg djeteta koje se umalo ugušilo bobicom grozda. 

Dijete od pet godina zaista je već spremno pojesti i prožvakati što god im date, međutim djeca su nepažljiva, brzopleta, često pričaju dok jedu i u takvim situacija vi zaista nikada ne može znati u kojem bi trenutku jelo moglo poći po zlu.

Nakon što je malenom zapela cijela bobica grozda u grlu, maleni je imao toliko sreće jer mu je kroz grkljan i dalje uspijevalo strujati malo zraka tako da se nije ugušio. Međutim, da bi izvadili grozd dječak je morao ići na hitnu operaciju grla. 

Upravo je mama Angela Henderson, australska blogerica, objavila ovu fotografiju kao upozorenje roditeljima. 

Iako su djeca s pet godina dovoljno velika za žvakanje, oni su i dalje prilično mala djeca koja nisu svjesna posljedica i zato, kada je u pitanju jelo, uvijek im, ma koliko vam se već činili veliki, narežite namirnica na njima prilagođene komade. 

"Imajte na umu da su to još uvijek djeca koja se stalno negdje vrte i žure i zbog toga im se ne da dobro prožvakati baš svaki zalogaj. Uostalom, djeca se jako često znaju bespotrebno natrpati i tada ovakve namirnice postaju posebno opasne. Ne budite lijeni, i nemojte misliti da ćete svoje dijete razmaziti ako ćete im još neko vrijeme rezati hranu na male komadiće. To vam je ipak bolja prevencija od gušenja od stalnih lekcija da moraju biti mirni i strpljivi dok jedu."

Srećom, ovaj maleni, a i njegova mama, lekciju su naučili na tyeži način, ali srećom, sa sretnim ishodom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije