Sve veće cijene školskog pribora: U regionu potrebno izdvojiti i do 2000 KM, evo koliko u BiH

4
A. Be.
Sve veće cijene školskog pribora: U regionu potrebno izdvojiti i do 2000 KM, evo koliko u BiH
Foto: Pexels / Cijene knjiga i do 50 KM

Školsko zvono će, u većem dijelu Bosne i Hercegovine zazvoniti u ponedjeljak 2. septembra,  kada će đaci nastaviti sa svojim školskim aktivnostima. No, za roditelje, ono je još jedan finansijski stres.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za mjesec januar 2024. godine iznosila je 2.895 konvertibilnih maraka (KM), a prosječna plata u BiH je oko 1300 KM

Ovo su informacije koje su na papiru, ali u stvarnosti te brojke često znaju biti drugačije iz različitih socio-ekonomskih faktora.

Tuzla: Pronađen mrtav muškarac sa tragovima krvi po tijelu

Tuzla: Pronađen mrtav muškarac sa tragovima krvi po tijelu

S početkom nove školske godine, one postaju još vidljivije zbog troškova za edukacijske potrebe djece kao što su školski pribor, odjeća i obuća, te razne nastavne i vannastavne aktivnosti. 

Kupovina novih knjiga odavno je luksuz za mnoge roditelje, a cijene polovnih su koliko-toliko još uvijek prihvatljive. 

Spremate se za školu? Back to School set iz Pepca za samo 25 KM

Spremate se za školu? Back to School set iz Pepca za samo 25 KM

U sarajevskim knjižarama prosječne cijene knjiga se kreću od 18 KM do 30 KM, gdje je najveća cijena za knjige stranih jezika u osnovnim školama, te stručne knjige u srednjim školama. U Sarajevu, na par lokacija, prodaju se i polovne knjige, čija je cijena približna novima, u zavisnosti od njihove očuvanosti, te se cijene kreću od 10 do 20 KM. 

U trgovinskim lancima, posvuda su akcije školskog materijala i opreme za školu, a najjeftiniji ruksaci su do 10 KM. Oni kvalitetniji i ergonomski prihvatljivi idu i do 150 KM. Osim obuće i odjeće za učenika/icu, ovo je jedan od najvećih troškova za roditelja

Osim bilježnica i olovaka, djeca trebaju i dodatni školski materijal
Foto: Pexels: Osim bilježnica i olovaka, djeca trebaju i dodatni školski materijal

Za set najjeftinijih suhih bojica od 12 komada, potrebno je izdvojiti oko 1,50 KM, a za praznu pernicu do 5 KM. Pune pernice su oko 20-30 KM. Tempere, vodene bojice i kistovi se mogu pronaći čak i u setovima, a njihove cijene individualno se kreću do 5 KM. 

Blokovi za crtanje, u zavisnosti od veličine papira i razreda, kreću se u cijenama od 1 KM do 3 KM. 

Cijena sveski i radnih bilježnica iznosi oko 0,35 kf do 3 KM, a u nekim prodavnicama se mogu naći i "stilizovanije" sa dodacima kalkulatora, raznim futrolama i slično, a cijene ovih idu i do 10 KM. 

U Sarajevu postoje i privatne škole, gdje roditelji izdvajaju sredstva za školsku godinu kao upisninu, koja može ići i do 6000 KM, pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta škole. 

U regionu, cijene su slične. a poskupljenjima hrane, poskupio je i školski pribor, a prema pisanjima hrvatskih i srbijanskih medija, sveukupni trošak za školske opreme ide do 2000 KM, u zavisnosti od razreda koji djeca pohađaju. U Bosni i Hercegovini, sveukupni trošak za kupovinu školske opreme ide i do 1500 KM za jedno dijete.

Da li postoje beneficije za roditelje i djecu?

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, beneficijama koje nude za roditelje, barem će malo ublažiti "udar" na džepove roditelja, ali kako navode i osigurati bezbjednost djece. 

Djeca u školi / Ilustracija
Foto: Pexels: Djeca u školi moraju biti sigurna, ali imaju i pravo na privatnost

Tako su proteklih godina obezbijedili besplatne udžbenike za učenike i učenice osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, a u 2024/2025. će se nastaviti sa tom praksom. No, na nivou BiH, svako ministarstvo donosi poseban set odluka za besplatne udžbenike, te je u nekim dijelovima BiH ova beneficija rezervisana samo za neke razrede

Od ostalih pravnih izmjena, usvojen je i Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja ili/i drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika, koji bi trebao biti na snazi od ove školske godine (2024/2025).

Pravilnik je postojao od 2019. godine, ali Agencija za zaštitu ličnih podataka je odlučila da pilot projekt nema zakonsku osnovu, te da se kao takav ne može koristiti.

U novoj verziji, sa određenim dopunama i izmjenama, pravilnik sugeriše da svaka promjena u vidu ponašanja djeteta može biti znak da je dijete pod nekim oblikom nasilja. S 20 prvobitnih indikatora koji su se odnosili isključivo na nasilna ponašanja, dodani su indikatori koji mogu biti predmetom rasprave o dugoročnim psihičkim posljedicama zlostavljanja na dijete, ali mogu biti i dječiji karakter (stid) ili ozbiljan zdravstveni problem (mucanje, odlazak u toalet); 2020. godine, ovaj pilot projekt je dopunjen indikatorima za vršnjačko nasilje, te se navodi da od tada nije bilo prigovora za ovaj nacrt pravilnika.  

U indikatorima navedenim za prepoznavanje modela ponašanja koji mogu ugroziti druge učenike, ali i samog učenika, navodi se između ostalog i često odlaženje u toalet, poteškoće u komunikaciji sa vršnjacima, te mucanje. Introvertna djeca koja nisu vješta u komunikaciji sa vršnjacima/kinjama će također, prema indikatorima, biti predmet ovog pravilnika, ali i djeca sa zdravstvenim poteškoća. 

Neometani edukacijski put djece je univerzalna potreba, a ne selektivna beneficija
Foto: Pexels: Neometani edukacijski put djece je univerzalna potreba, a ne selektivna beneficija

Ostaje nam da vidimo kako će reagovati nadležne institucije za zaštitu ličnih podataka, poput Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja je već reagovala na prvobitni pilot-pravilnik od ministra Elvira Kazazovića. 

Podsjećamo, većina učenika/ica u osnovnim i srednjim školama su maloljetna lica, te ovakav vid sakupljanja podataka o ponašanjima koja mogu biti uzrokovana nizom faktora može biti dugoročno štetan, posebno u kontekstu indikatora koji se mogu prikazati kao problematični u kontekstu tegoba nevezanih za nasilje

Formalnosti na stranu, kako sa poskupljenjima?

U Bosni i Hercegovini, iako postoje određene olakšice, roditeljima je školska godina i dalje ozbiljan finansijski period kada su svi napori usmjereni ka dječijem boljitku. 

Djeca osim školskog pribora, trebaju novac za užinu u toku trajanja škole, neka usluge dadilja, siguran prevoz do škole, te ono najbitnije sigurno okruženje gdje mogu u potpunosti biti fokusirani na svoj edukacijski put, slobodni od nasilja, slobodni od straha.

Iako se posljednje ne može kupiti, na nama kao društvu je da im obezbijedimo siguran rast i razvoj, dobru edukaciju, te da im pružimo sve resurse koje možemo jer su oni naša budućnost. Ali ukažemo i na potencijalne loše prakse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije