Naida Hota-Muminović najavila uvođenje novog sistema vrednovanja kvaliteta rada škola

6
Radiosarajevo.ba
Naida Hota-Muminović najavila uvođenje novog sistema vrednovanja kvaliteta rada škola
Foto: Ministarstvo obrazovanja KS / Novi sistem vrednovanja kvaliteta škola

Fokus grupe za direktore i direktorice osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo na temu "Samovrednovanje i vanjsko vrednovanje kvaliteta rada škola" današnjim okupljanjem nastavile su svoj rad nakon nedavnog šireg savjetovanja održanog u Tuzli.

"Zbog dinamičnosti poslova u obrazovanju, razgovor o kvalitetu rada u školama nikad sam od sebe ne dođe na dnevni red. To želimo sistemski mijenjati, te se ciljano baviti postavljanjem i mjerenjem standarda kvaliteta rada u našim školama, kao važnim okvirom funkcioniranja odgojno-obrazovnog procesa. Ova tema nas mora okupljati u zbornicima, na odjeljenskim i nastavničkim vijećima, na stručnim aktivima škola.

Očekujemo da ćemo do kraja ove godine imati osmišljen i zaokružen model vrednovanja kvaliteta rada škola. Procjena je da će trebati jedna godina za njegovu primjenu i prilagođavanje, u skladu sa iskustvima iz prakse", istakla je u svom obraćanju ovom skupu ministrica Naida Hota- Muminović.

Ispunjen grad: Pogledajte kako su Sarajlije i turisti iskoristili sunčani ponedjeljak

Ispunjen grad: Pogledajte kako su Sarajlije i turisti iskoristili sunčani ponedjeljak

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS će objediniti rezultate današnjeg rada fokus grupa, a direktorice i direktori će o njima napraviti replikaciju na nastavničkim vijećima svojih škola. Na ovaj način bit će omogućeno učestvovanje prosvjetnih radnika u kreiranju modela praćenja kvaliteta za obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Procjena kvaliteta rada u školma definisana je novim Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo i predstavlja strateški okvir za unapređenje rada u školama, poručeno je iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije