Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?

4
N. Žunić
Sve popularniji trend u BiH: Koliko u Sarajevu košta 'stan na dan'?
Foto: Stan na dan Sarajevo / Jedan od 'stanova na dan' koji se nude u Sarajevu

Iznajmljivanje nekretnina je vrlo unosan posao, bilo da se radi u Bosni i Hercegovini, ili u svijetu. Kao i svi drugi biznisi, i u ovom je došlo do jedne vrste evolucije. 

Kratkoročno iznajmljivanje nekretnina je eksplodiralo u posljednje vrijeme, posebno s dolaskom aplikacija kao što su Booking.comAirBnB.

Ovim aplikacijama se služe većinom turisti koji dolaze u Sarajevo ili u druge gradove u Bosni i Hercegovini, gdje mogu uporediti smještaj koji žele iznajmiti s drugim opcijama.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Na kraju, ova aplikacija će uzeti jedan dio kolača sebi, a turisti će moći da sebi nađu najbolji smještaj po svim parametrima. 

Šta je s 'lokalcima'? Činjenica je da mladi ljudi u Bosni i Hercegovini koji žele da organizuju zabavu ili samo žele da iznajme stan iz bilo kojeg razloga ne koriste često ove aplikacije, zbog njihove visoke cijene.

Stižu velike promjene u EU: Uvode se nova pravila za iznajmljivanje apartmana

Stižu velike promjene u EU: Uvode se nova pravila za iznajmljivanje apartmana

No, ako sada pogledamo na ovim aplikacijama, jedna noć u Sarajevu će vas koštati više od 100 KM, imajući u vidu da se tu većinom nalaze hoteli, te da ove sobe koje se mogu naći ne mogu ispuniti ono osnovno što treba mladim ljudima koji su zainteresovani za ovaj tip iznajmljivanja. 

Tu dolazimo do posljednje evolucije u poslu s nekretninama u BiH - takozvani 'stan na dan'.

Ako ukucate ovu frazu na platformi OLX, samo u Kantonu Sarajevo naći ćete čak 273 rezultata, odnosno stanova koje možete iznajmiti na jedan dan. Ako sklonite filter s KS, ukupno 1300 korisnika ove platforme nudi svoje nekretnine za iznajmljivanje na jedan dan. 

Cijene se ne mogu porediti sa skupim aplikacijama. Najniža cijena koju možete naći je samo 10 KM, koliko košta iznajmljivanje stana od čak 90 kvadrata na području Kantona Sarajevo. Za 10 KM po danu, možete dobiti potpuno namješten, dvosoban stan koji ima razne pogodnosti. 

Međutim, ovo je iznimka. Neka cijena 'u sredini' vrti se oko 40 do 50 KM. Čak i za 20 do 30 KM možete naći stanove koji imaju sve što vam treba kako bi komforno proveli noć. 

Zagrepčanin objavio oglas za najam stana za 3.000 eura: 'Ne mogu naplatiti more, ali mogu zrak'

Zagrepčanin objavio oglas za najam stana za 3.000 eura: 'Ne mogu naplatiti more, ali mogu zrak'

Na drugom kraju cjenovnika, nekoliko stanova se iznajmljuje za 100-150 KM po danu. Tako za 150 KM možete iznajmiti stan s jacuzzijem, a za 120 KM možete iznajmiti penthouse. 

Za kuće je cijena drugačija. Prosječna cijena skače na nešto iznad 100 KM, a može ići i do 1000 KM po danu. Ipak, s druge strane, možete čak naći i neke opcije za 50 KM po danu. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je i nekoliko agencija za nekretnine koje rade u Sarajevu. Prema odgovorima koje smo dobili, niti jedna agencija trenutno ne nudi opcije kratkoročnog iznajmljivanja. 

Ipak, nije u cijeloj Bosni i Hercegovini ovakva situacija. Prema informacijama koje je objavio portal Nezavisne, tokom 2023. godine u bosanskohercegovačkom entitetu RS su registrovana nova 672 stana za ovu namjenu, te su tako u kategoriji "stan na dan" trenutno na raspolaganju 2.403 stana.

Istražili smo: Koliko košta iznajmljivanje vila sa bazenima u Hercegovini?

Istražili smo: Koliko košta iznajmljivanje vila sa bazenima u Hercegovini?

Ovi podaci, nažalost, ne postoje za Federaciju Bosne i Hercegovine, ali je vidljivo po platformi OLX da se mnogi građani BiH odlučuju na iznajmljivanje svojih nekretnina na ovaj način. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije