... / Šta su zatekli inspektori u FBiH: Poštivanje mjera zaštite nekima nije jača strana

07. 07. 2020. u 11:11:00 M. R. S.

Shares: 6

Poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i preporuka u manje restriktivnim okolnostima jako je značajno za sprečavanje širenja COVID-19 i smanjenje zdravstvenog rizika.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) uputila je početkom juna zahtjev za intenzivirano i koordinirano djelovanje kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija u slučaju detektovane neodgovornosti i nediscipline u provođenju zaštitnih mjera.

Inspektori su na terenu kontrolisali koliko građani i privredni subjekti poštuju mjere, kako bi se djelotvorno podržala i osigurala pozitivna epidemiološka slika na području Federacije BiH.

Kako je iz FUZIP odgovoreno za Radiosarajevo.ba, kontrolisani su objekti s potencijalno najvećim epidemiloškim rizikom kao što su ugostiteljski objekti, trgovine i tržni centri, gradski prijevoz, uslužne djelatnosti, kao i firme koje zapošljavaju veliki broj ljudi, te dječiji vrtići.

"Ustanovljeno da se preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH uglavnom poštuju, te da su kršenja uglavnom prisutna u ugostiteljstvu, trgovinama i tržnim centrima", ističu iz FUZIP.

Napominju da se mahom radi o nepridržavanju minimuma osnovnih higijensko-epidemioloških mjera: nenošenju maski u zatvorenom prostoru, neodržavanju potrebne socijalne distance, te neposjedovanju dezinfekcijskih sredstava i neizvršenim redovnim dezinfekcijama poslovnih prostorija.

"U prethodnom mjesecu, izvršeno je 3.725 inspekcijskih nadzora, i tom prilikom su donesena 252 rješenja o otklanjanju nedostataka što podrazumijeva preko 1.000 pojedinačno naloženih mjera prilikom vršenja inspekcijskih nadzora, 9 zabrana rada i 24 upozorenja, te 80 prekršajnih naloga s finansijskim efektom u iznosu od 152.000 KM", odgovorili su nam iz FUZIP.

Naglasili su da sistem kažnjavanja ne može biti djelotvoran bez saradnje s građanima.

"Od presudnog značaja je visok nivo odgovornosti svih", dodali su iz Federalne inspekcije.

NEMA KOMENTARA