KS / Inspekcije na terenu zbog koronavirusa: Gdje su građani najneodgovorniji

05. 07. 2020. u 08:18:00 M. R. S.

Shares: 44

Bosna i Hercegovina bilježi nagli i alarmantan porast broja zaraženih novim sojem koronavirusa.

Krizni štabovi napominju da je osnovi razlog nepridržavanje preporučenih mjera, prvenstveno nošenja maski u zatvorenom prostoru, držanja distance od dva metra, izbjegavanja okupljanja.

Stoga se u Federaciji BiH proglašava epidemija, a to znači i jači inspekcijski nadzor. Najavljuju se i restriktivnije mjere jer očito drugačije ne može.

No, inpektori su i u proteklom periodu intenzivnije djelovali, a šta je utvrđeno kontrolama pitali smo nadležne inspekcije.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, gdje ima i najviše novooboljelih proteklih dana, odgovorili su za Radiosarajevo.ba da su nepoštivanje obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima sanitarni inspektori najčešće evidentirali kod ugostiteljskih objekata i u trgovinama.

“U periodu dodatno pojačanih inspekcijskih nadzora do danas inspektori KUIP-a su izvršili 4.617 inspekcijskih nadzora, a zbog nepoštivanja socijalne distance i nenošenja maski izrečeno je 393 rješenja sa korektivnim mjerama i 73 prekršajnih naloga u iznosu od 117.845 KM.

Podsjetimo, nadzori se provode u svim objektima na koje se naredba odnosi, a to su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, pekare, frizerski/kozmetički saloni, ustanove socijalne zaštite kao i u drugi objektima na osnovu dobijenih predstavki“, naglasili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

Sanitarni inspektori Kantona Sarajevo su kontrolisali i ponašanje putnika i vozača u vozilima javnog gradskog prijevoza.

„Kontrolisana su 482 putnika, od kojih sedam nije imalo masku, te su isti evidentirani i upozoreni na poštivanje te mjere, kao i nepoštivanje socijalne distance, koja je najčešći razlog za dosad izrečena upozorenja postupajućih inspektora.
Vozači autobusa, tramvaja, trolejbusa i minibusa u kontrolisanim vozilima GRAS-a i Centroransa nosili su zaštitne maske, njihove kabine su zaštićene pleksiglasom, a imali su i osigurana sredstva za dezinfekciju radnog prostora. Konstatovano je i da se vrši redovna dezinfekcija vozila o čemu se vodi uredna evidencija“, istakli su iz KUIP.

Najavili su nastavak pojačanih aktivnosti što smatraju vrlo značajnim za daljnje sprječavanje širenja bolesti, kao i za jačanje discipline kod građana i privrednih subjekata radi dosljedne primjene donesenih mjera.

Pitanja o kontrolama i dosad utvrđenom stanju na terenu uputili smo i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove čije odgovore još čekamo, te ćemo ih objaviti kada ih dobijemo.

NEMA KOMENTARA