Alen Šeranić objasnio - kako će izgledati donošenje novih restriktivnih mjera u BiH

Radiosarajevo.ba
Alen Šeranić objasnio - kako će izgledati donošenje novih restriktivnih mjera u BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Alen Šeranić, arhiva

RS u ovom trenutku karakteriše nepovoljna epidemiološka situacija budući da je danas potvrđen najveći broj slučajeva zaraze virusom korona, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Šeranić je podsjetio da su danas potvrđena 103 nova slučaja, najviše na istoku, u Bijeljini i Višegradu, te ukazao na potrebu da se poštuju mjere donesene da bi se spriječilo širenje virusa.

"Za očekivati je da se pojave žarišta virusa korona, jer je tako bilo i do sada", rekao je Šeranić za RTRS, javljaju Nezavisne.

On je ukazao da lokalne zajednice treba da preuzmu odgovornost, a da na raspolaganju imaju Institut za javno zdravlje.

Trebinje, koje se suočilo sa povećanim prilikom pacijenata zaraženih koronavirusom, ima kapacitet da odgovori na situaciju, napomenuo je Šeranić i u tom kontekstu istakao da se u zbrinjavanje uključila i Univerzitetska bolnica u Foči. Šeranić je istakao da nema potrebe za restriktivnim mjerama u cijelom RS-u.

"Lokalne zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište", rekao je Šeranić.

On je naglasio da će biti izazova u predstojećem periodu i da treba paralelno organizovati zdravstvenu zaštitu: "Pripremamo se za suočavanje sa virusom ali i sa sezonskim gripom. Pripremamo COVID bolnicu na lokaciji stare hirurgije, razmišljamo o kapacitetima bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevo, radimo organizaciju testiranja i nabavke vakcina protiv gripa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije