Šeranić: Zbog dva velika razloga dolazi do širenje zaraze koronom u BiH

Radiosarajevo.ba
Šeranić: Zbog dva velika razloga dolazi do širenje zaraze koronom u BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Alen Šeranić, arhiva

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je da se koronavirus ne može iskorijeniti, ali da je na svakom pojedincu odgovornost za vlastito ponašanje.

Šeranić je naveo da je evidentno povećanje broja zaraženih ne samo kod nas, nego i u regionu.

"Mjere su relaksirane u određenom smislu, kao što je i trebalo da bude i Štab za vanredne situacije RS je u skladu s tim i donosio odluke. Dakle, s jedne strane, relaksacija mjera i ponašanje građana predstavljaju mogućnost povećanja zaraze. S druge strane, činjenica je da su granice otvorene i da imamo povećan broj ljudi koji dolaze iz raznih područja što omogućava da se virus proširi", rekao je Šeranić, prenosi RTRS.

Šeranić je istakao da je dobra vijest to što u RS nisu opterećene kovid bolnice, jer pacijenti koji se zaraze virusom korona nisu vitalno ugroženi.

"Možemo govoiriti o pacijentima bez simptoma ili sa lakšim simptomima koje kroz kovid ambulante u domovima zdravlja identifikujemo i zbrinjavamo", naveo je on.

Šeranić je podsjetio da u posljednje vrijeme nema smrtnih ishoda, te da je jedno lice trenutno na respiratoru.

"Dobio sam informaciju da će to lice biti skinuto s respiratora, tako da se oporavilo", naveo je ministar Šeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije