Alen Šeranić o ponašanju građana BiH tokom pandemije: Jednu opasnost je i najavio

Radiosarajevo.ba
Alen Šeranić o ponašanju građana BiH tokom pandemije: Jednu opasnost je i najavio
Foto: AA / Alen Šeranić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je zadovoljan ponašanjem građana tokom pandemije koronavirusa.

Šeranić je rekao da su građani shvatili ozbiljnost preporučenih mjera i da su se uzorno ponašali.

"Nije bilo ni za očekivati da poslije nekih mjesec i po opet imamo tako striktno poštovanje mjera. Јednostavno ljudi se i zasite svega toga i dešavaju se stvari u regionu koje morate da ispratite", rekao je Šeranić.

Izjavio je da nova žarišta virusa korona nisu neuobičajena i da zbog toga nema neke velike brige.

"Mi smo i najavljivali da će se ti džepovi pojaviti", rekao je Šeranić i dodao da takvih slučajeva ima i u zemljama regiona, kao i u Evropi.

On je ukazao da je oprez i dalje potreban iako su mjere umanjene, te naveo potrebu nošenja zaštitnih maski i vršenja dezinfekcije na ulazima i izlazima iz objekata.

"Kako ne bi došlo do većeg širenja virusa, preporuke i dalje moraju da se poštuju", kaže Šeranić. 

Kada je riječ o Modriči (500 osoba pod nadzorom), gdje se u jednoj fabrici obuće pojavilo novo žarište virusa korona, Šeranić je rekao da će se raditi na tome da se to iskontroliše.

On je za ATV rekao da mu je "koleginica Markotić iz Hrvatske je rekla: Čim malo popustite, virus može da da žuti karton".

"Mislim da se sad desio žuti karton. Mislim da moramo biti oprezni, da ne dobijemo crveni. Potrebno je da nosimo masku, potrebno je da pazimo na dezinfekciju kad ulazimo i izlazimo iz određenog prostora", poručuje Šeranić.

U BiH je samo u subotu zabilježen 31 novi slučaj zaraze ovim opasnim virusom, a u nedjelju čak - 37.

Najviše u jednom danu od početka sedmice i juna. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije