Šta su rekli građani RS, treba li zabraniti rad nedjeljom

Fena
Šta su rekli građani RS, treba li zabraniti rad nedjeljom
Foto: Printscreen / Goran Savanović

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS traži da se zabrani rad nedjeljom, zbog loših uvjeta rada, malih plaća i nemogućnosti da zaposleni u toj oblasti imaju „normalan“ život u RS, iz koje sve više odlaze.

Predsjednik ovog sindikata Goran Savanović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci saopćio rezultate ankete “Rad nedjeljom u trgovini”, u kojoj se 94,31 odsto ispitanih izjasnilo za potpunu zabranu rada zadnjeg dana u sedmici.

Da rad treba ograničiti na prvu smjenu smatra 3,58 odsto anketiranih, a 2,11 odsto je istaklo da treba dozvoliti rad bez ograničenja.

Savanović upozorava da je u svim oblastima povećana zarada osim u trgovini, gdje je prosječna plaća 711 KM, što je tek 37,5 odsto cijene potrošačke korpe.

„Više od 60 odsto zaposlenih prima tu zaradu, što je izuzetno malo“, tvrdi Savanović.

Inicijativu da se zabrani rad nedjeljom ili za početak ograniči uputili su Savezu općina i gradova.

Sindikalci tvrde da ne stoje argumenti trgovačkih centara da nedjeljom imaju najveći promet i da će obustavljanje rada utjecati na njihov profit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije