Državni službenici najavili mogući štrajk: "Plate male, regres smanjen"

E. H.
Državni službenici najavili mogući štrajk: "Plate male, regres smanjen"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Press konferencija tri reprezentativna sindikata

Predstavnici Sindikata državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH, Sindikata Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH najavili su da će od početka sljedeće godine stupiti u štrajk ukoliko im Vijeće ministara BiH ne ispuni uvjete koje će danas poslati ovoj insitutciji.

Saopćeno je to na danas održanoj tribini simboličnog naziva „Sindikalni skup u 5 do 12“.

Predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac ovim povodom je kazala da ova tribina upravo i nosi tu poruku. Došlo im je, kažu, pet do 12.

„Možda je bolje reći da je već i 12:05. Glasno se suprostavljamo nepravdi koja se već sedam godina čini prema 20.000 zaposlenih u institucijama BiH. Vladajuća struktura se ignorantski postavlja prema nama kada su u pitanju plaće i naknade te raspodjela budžetskih sredstava. Problematičan je i omjer primanja u institucijama BiH u odnosu na niže nivoe vlasti. Čak 60 zaposlenih u institucijama BiH prima plaću koja je manja od državnog prosjeka, dok izabrana i imenovana lica imaju do deset puta veću plaću“, poručila je Mrnjavac.

Dodala je da zaposlenici imaju topli obrok od šest KM, te regres od 300 KM.

„Obećano povećanje toplog obroka za dvije KM nije izvršeno budući da nije usvojen budžet za sljedeću godinu. Visina regresa se nije mijenjala do 2012. godine, a u javnosti je stvorena slika kako svi državni službenici imaju plaću u iznosima od 4.000 do 5.000 KM. Istina je da najveći dio zaposlenih ima manje plaće u odnosu na niže nivoe vlasti, što je mimo svake logike“, ustvrdila je Mrnjavac.

Kako je istakla, svi ovi problemi dovode do odliva radne snage iz državne službe i to pretežno na niže nivoe vlasti i privatni sektor.

„To je poražavajuće za državu i institucije, a trebalo bi biti i za sve oni koji ovo kreiraju. Uputit ćemo i jasne zahtjeve“, istakla je Mrnjavac.

Predsjednica Sindikata državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH Lejla Čopelj kazala je da se ova tri sindikata bore za bolje uslove za sve zaposlene u državnim institucijama.

„Status zaposlenika je doveden na vrlo nizak nivo prije svega po pitanju plaća i naknada. Na današnju tribinu pozvanoi su i predstavnici međunarodnih organizacija, međutim iz Delegacije EU su poručili da ne mogu učestvovati na tribini, kao i Ured visokog predstavnika u BiH. Svi problemi između Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH se vrlo negativno odražava na sindikalni pokret i radnike. Sve veći broj zaposlenika napušta institucije, a o tome se ne govori“, pojasnila je Čopelj.

Dodala je da se ovako ruši ugled državnih institucija, te poručila je da „ako su institucije ogledalo države, onda naše ogledalo je jako loše“.

Mrnjavac je dodala da su diskutabilne odluke Vijeća ministara BiH od 2012. godine, a odnose se na smanjenje primanja.

„Svi državni službenici i zaposlenici trpe i status quo traje već sedam godina. Smatramo da je to nedopustivo. Prihodi svake godine u BiH se povećavaju, ali ti prihodi na nivou BiH su fiksno određeni na 750 miliona KM. Federacija ima prihode od preko dvije milijarde, prihodi RS su milijardu i 300 miliona KM. Svi trpimo iz razloga što se primanja ne usklađuju sa visinom primanja. Smanjen nam je topli obrok na šest KM, smanjen nam je regres, svi drugi troškovi su svedeni na minimum, uključujući troškove potrošnje telefona. Od svega najgora situacija je ta da odlaskom kolega u penziju, njihov posao se raspoređuje na postojeće.

Sva tri sindikata traže minimum, tražimo da se vratimo na nivo od 2012. godine, tražimo da se osnovica vrati na 535 KM, a 2012 je osnovica smanjena i trenutno iznosi 465 KM. Tražimo plan za povećanje prihoda za BiH u narednoj 2020. godine, predviđa se da će povećanje prihoda države iznositi oko 300 miliona KM, mi tražimo da se od tih 300 miliona KM, oko 100 miliona KM dodijeli za državni nivo. Treći naš zahtjev jeste da ukoliko bi prihodi bili iznad 300 miliona KM, tražimo da se izdvajanja vrše ravnomjerno i proporcijalno“, pojasnila je Mrnjavac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije