I Emir Spahić žrtva velike prevare u Španiji: U sve upetljani i državni službenici

Hina
I Emir Spahić žrtva velike prevare u Španiji: U sve upetljani i državni službenici
Foto: Radiosarajevo.ba / Emir Spahić

Špansko državno odvjetništvo optužilo je visopozicioniranu zaposlenicu španske porezne uprave te još tri povezane osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 6,2 miliona eura preko lažiranog povrata poreza 38-orici sportaša.

Među sportašima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog proračuna na privatne račune nalaze se i naš fudbaler Emir Spahić, bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Dontaye Draper te slovenski košarkaš Mirza Begić, navedeno je u optužnici na 26 stranica čija je kopija u posjedu Hine.

Zaposlenica porezne uprave Leonor Sánchez-Caballero optužena je da je u saradnji s trojicom muškaraca, od kojih su dvojica odvjetnici, iskoristila povjerljive podatke na temelju kojih su oni falsificirali dokumente, potpise sportaša i isplatne naloge u razdoblju od februara 2015. do novembra 2016. godine.

Zahtjev za povratom poreza tražen je preko tvrtki Assesores Deportivos Lapver i Star Athletes Society na koje je zatim porezna uprava isplatila novac. Te kompanije su također optužene za sudjelovanje u prevari. „Traženi su povrati poreza u ime više nogometaša i košarkaša koji su igrali u španjolskim klubovima, a za što oni nisu znali“, navedeno je optužnici u kojoj je navedeno 38 primjera mahom stranih sportaša.

Naš bivši reprezentativac Emir Spahić je od 2011. do 2013. godine bio igrač Seville. U njegovo ime je 24. juna 2016. zatražen povrat poreza u iznosu od 214.505 eura (oko 419 hiljada KM) uz imitaciju njegovog potpisa te certifikata s poreznim prebivalištem u Rusiji.

Američki košarkaš s hrvatskom putovnicom Dontaye Draper nastupao je za Real Madrid od 2012. do 2014. godine. U njegovo ime je 28. novembra 2016. godine zatražen povrat poreza u iznosu od 144. 314 eura uz naveden certifikat s poreznim prebivalištem u SAD-u. Tog istog dana zatražili su i povrat poreza u ime Mirze Begića koji je također igrao u Real Madridu od 2011. do 2013. godine uz cerfikat o poreznom prebivalištu u Poljskoj.

Niko od njih uopće nije bio zatražio povrat poreza, niti izravno niti preko trećih osoba, napominje državno odvjetništvo.

„Nitko od njih nije niti dostavio navedenu dokumentaciju, niti je potpisao spomenute dokumente, niti poznaje osobe optužene da su djelovale u njihovo ime“, piše u optužnici.

Zaposlenica Leonor Sánchez-Caballero optužena je da je preko svog bivšeg bračnog partnera Ignacija Torrontegui Salazara poslala odvjetnicima Juliju Lapausi Verdialu i Manuelu Val Jiménezu povjerljive podatke o sportašima iz porezne uprave. Na temelju tih podataka oni su zatim izradili lažne zahtjeve za povrat poreza. Nitko od njih ranije nije bio kažnjavan.

Državno odvjetništvo zatražilo je za svakoga od njih zatvorske kazne od po sedam godina i novčane kazne, a također na određeno vrijeme zabranu obnašanja javnih dužnosti i primanja državnih pomoći ili subvencija. Optuženi nisu bili dostupni za komentar. Nepoznato je kada će se održati ročište na sudu u Madridu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije