Sjećanje na žrtve genocida u Luksemburgu: 'Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica'

0
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na žrtve genocida u Luksemburgu: 'Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica'
FOTO: Radiosarajevo.ba / Održana je značajna panel diskusija pod nazivom "Dekodiranje UN rezolucije o genocidu u Srebrenici

U organizaciji Odbora za Srebrenicu Luksemburg, a u saradnji sa Diplomacy Lab-om sa Univerziteta Luksemburg, u gradu Luksemburgu 1. jula održana je značajna panel diskusija pod nazivom "Dekodiranje UN rezolucije o genocidu u Srebrenici: Implikacije, naučene lekcije i perspektive za budućnost".

Ovaj događaj po pokroviteljstvom Ambasade BiH u Kraljevini Belgiji organiziran je u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

U prepunoj sali o najvećem zločincu u Evropi poslije drugog svjetskog rata govorili su su renomirani stručnjaci, istraživači, publicisti i diplomate: Prof. Dr. Josip Glaurdić, Dr. Hikmet Karčić i Anne Goedert, ambasadorica za ljudska prava.

EURO 2024 | Francuska nakon drame i penala stigla do polufinala Europskog prvenstva

EURO 2024 | Francuska nakon drame i penala stigla do polufinala Europskog prvenstva

Važnost sjećanja

Njihova izlaganja bila su ključna za razumijevanje različitih aspekata i posljedica UN-ve Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Govornici su istakli ulogu Rezolucije u promovisanju historijske svijesti, podršci porodicama žrtava i podsticanju dijaloga između zajednica.

Priznavanjem genocida, Rezolucija odaje počast žrtvama i naglašava važnost memorizacije genocida i uloge edukacije kao ključnim izazovima za buducnost, poručeno je.

Skupu se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu Erol Avdović.

Ambasador Avdović je naglasio važnost međunarodne podrške i solidarnosti, te podvukao značaj UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici za BiH, ali i za međunarodnu zajednicu.

Sjećanje na genocid u Srebrenici: U srijedu u Zenici promocija romana "Zbijeg" Hasana Nuhanovića

Sjećanje na genocid u Srebrenici: U srijedu u Zenici promocija romana "Zbijeg" Hasana Nuhanovića

Odbor za Srebrenicu iskoristio je priliku da izrazi duboku zahvalnost Luksemburgu za njihovu podršku i posvećenost u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici. U znak zahvalnosti, panelistima je uručen simboličan poklon - Srebrni Cvijet Srebrenice, čija je simbolika ostavila dubok trag na sve prisutne.

Panel diskusija je bila izuzetno dobro prihvaćena od strane publike koja je aktivno učestvovala u diskusiji. Među posjetiocima su bili ambasadori Irske, Jean McDonald, Turske Engin Yürür, predstavnica Ambasade Nizozemske, Liz te Kuile, te mnogobrojni predstavnici akademskog, političkog i društvenog života.

Podsjećamo, da je država Luksemburg 2015. godine već usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u svom parlamentu, te da je bila ko-sponzor UN rezolucije koja je izglasana 23. maja 2024.u Generalnoj skupštini (GS) Ujedinjenih nacija.

Masterclass o Srebrenici na Univerzitetu u Luksemburgu

U utorak, 02. jula, na Univerzitetu u Luksemburgu održan je značajan "Master Class" za studente na temu "Od Genocida do UN rezolucije: Srebrenica u međunarodnom kontekstu".

Ovaj skup je, također, organizovan od strane Odbora za Srebrenicu Luksemburg i Diplomacy Lab Univerziteta Luksemburg. Cilj masterclass-a bio je edukacija studenata o jednom od najtragičnijih događaja u novijoj historiji – genocidu u Srebrenici, kao i njegovom međunarodnom kontekstu i uticaju.

Dževad Ramović: U jednom trenutku čuo se zvuk i 'Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu'

Dževad Ramović: U jednom trenutku čuo se zvuk i 'Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu'

Predavači na masterclassu bili su istaknuti stručnjaci Prof. Dr. Josip Glaurdić i Dr. Hikmet Karčić. Njihova predavanja ponudili su dubok uvid u događaje koji su doveli do genocida, reakcije međunarodne zajednice, te posljedice koje ovaj zločin ima na savremene međunarodne odnose.

Oko 40 studenata prisustvovalo je ovom događaju, pažljivo slušajući i aktivno učestvujući u diskusiji. Studenti su imali priliku da postavljaju pitanja i diskutuju o ključnim temama, što je dodatno obogatilo njihovo razumijevanje kompleksnosti i važnosti ove teme.

Ovaj masterclass predstavlja značajan korak u obrazovanju mladih o važnim historijskim događajima i njihovim posljedicama, te doprinosi širenju svijesti o potrebi za pravdom i pomirenjem u post-konfliktnim društvima.

"Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica" (Srebrenička dova)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije