Sjećanje na genocid u Srebrenici: U srijedu u Zenici promocija romana "Zbijeg" Hasana Nuhanovića

3
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na genocid u Srebrenici: U srijedu u Zenici promocija romana "Zbijeg" Hasana Nuhanovića
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Hasan Nuhanović

U povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice, u Zenici će sutra, srijeda, 3. juli 2024. biti održana promocija knjige Zbijeg autora Hasana Nuhanovića.

Promocija knjige će se održati u haremu Islamskog centra "Sultan Ahmed", Zenica s početkom u u 21 sat.

O ovom značajnom djelu naše kulture sjećanja govorit će urednik Kenan Efendić, te autor Hasan Nuhanović.

Sve brutalnija ubistva žena, no...: Ministar kaže da femicid neće biti uvršten u Krivični zakon FBiH

Sve brutalnija ubistva žena, no...: Ministar kaže da femicid neće biti uvršten u Krivični zakon FBiH

Roman govori o golgoti i stradanju više od 100.000 Bošnjaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992–1995) na području Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Konjević-Polja, Cerske, Žepe i Han-Pijeska…

Sam autor o knjizi kaže:

"Iako se može reći da Zbjeg spada u žanr romana – to nije u potpunosti tačno, jer se u romanu, kada je zasnovan na istinitim događajima može naći i fikcija, odnosno izmišljeni likovi i radnja. U knjizi Zbjeg sve što sam napisao zaista se i dogodilo."

Hasan Nuhanović
FOTO: Arhiv: Hasan Nuhanović s porodicom

Hasan Nuhanović rođen je u Zvorniku, odrastao je u Bratuncu, Srebrenici i Vlasenici. Pred rat, Nuhanović je bio je student četvrte godine studija mašinstva u Sarajevu. Za Bajram, u aprilu '92, otišao je u Vlasenicu i vrlo brzo porodica Nuhanović morala je napustiti grad i priključiti se hiljadama prognanih.

Uspjeli su doći do Srebrenice, gdje je Hasan Nuhanović, zahvaljujući poznavanju engleskog jezika, počeo raditi za snage UNPROFOR-a. Nakon pada Srebrenice u ruke vojske bosanskih Srba, porodica Nuhanović sklonila se u bazu UN-a u Potočarima. Prisiljeni su bili napustiti bazu i Hasan je u genocidu ostao bez oca, majke i brata. Nakon rata, Hasan Nuhanović intenzivno radi na širenju istine o genocidu, na istini o Srebrenici. Bio je svjedok pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i učestvovao je u osnivanju Memorijalnog centra u Potočarima.

Nuhanović autor je dvije knjige o genocidu u Srebrenici - Pod zastavom UN-a i Zbijeg – Put u Srebrenicu.  Knjiga Pod zastavom UN-a hronologija je  događanja u Srebrenici i pod lupu stavlja ulogu, odgovornost i krivicu članova međunarodne zajednice koji nisu ispunili svoju obavezu prema "zaštićenoj zoni" Srebrenici. Druga knjiga Zbijeg – put u Srebrenicu Hasana Nuhanovića, prvi put je objavljena 2012. godine. Drugo izdanje objavio je Centar za napredne studije, Sarajevo, 2015. godine, a treće izdanje objavljeno je 2017. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije