New York: U sjedištu UN-a otvorena izložba Memorijalnog centra Srebrenica

4
Radiosarajevo.ba
New York: U sjedištu UN-a otvorena izložba Memorijalnog centra Srebrenica
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Izložba u sjedištu UN-a

Jedinstvena izložba Memorijalnog centra Srebrenica otvorena je u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ova izložba, koja uključuje artefakte, fotografije i video svjedočanstva preživjelih, izuzetno je važna za očuvanje sjećanja na žrtve genocida i podizanje svijesti o genocidu.

"Ogroman trud i predanost uložen je u realizaciju ove izložbe i iznimno smo ponosni na naš tim koji je neumorno radio na ovom projektu. Iskreno zahvaljujemo Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u na podršci i pomoći u omogućavanju ovog značajnog događaja. Hvala svima koji su doprinijeli ovom historijskom trenutku", poručeno je danas, 1. jula, iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju

Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju

Izložba se sastoji od nekoliko multimedijalnih dijelova, a cilj je da na dostojanstven način prikaže djelić strahota koje su proživjele žrtve i preživjeli srebreničkog genocida.

U UN-u je postavljena i izložba fotografija Mrtvare bosanskohercegovačkog fotoreportera Armina Durguta. Tim povodom, Armin Durgut je govorio za portal Radiosarajevo.ba, a detalje našeg razgovora čitajte OVDJE.

Izložba u sjedištu UN-a
Foto: Memorijalni centar Srebrenica: Ambasador Zlatko Lagumdžija na otvaranju izložbe

Podsjećamo u New Yorku će do 12. jula biti otvorena izložba o genocidu u Srebrenici koja obilježava sjećanje na genocid počinjen nad Bošnjacima u nominalno zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u Bosni i Hercegovini.

Ova izložba nudi uvid u strahote koje su doživjeli stanovnici Srebrenice i okolnih područja istočne Bosne.

"Putem fotografija, ličnih predmeta i video materijala nastojimo prikazati mučna iskustva koja su dovela do smrti žrtava kao i stalne borbe njihovih preživjelih članova porodica koji nastavljaju živjeti s posljedicama genocida", saopćili su ranije iz Memorijalnog centra Srebrenice i stalne misije BiH pri UN-u.

Izložba u sjedištu UN-a
Foto: Memorijalni centar Srebrenica: Izložba u sjedištu UN-a

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je prije nekoliko dana prve fotografije iz New Yorka.

"Ovo se može ponijeti na onaj svijet. New York, East River, 29 godina kasnije. Niko od ljudi koji su radili na ovoj izložbi nije trebao biti živ", poručio je on tada, uz fotografije iz izložbenog prostora.

Ovaj koncept obilježavanja bit će realiziran svake godine, a već je planiran i budžetom UN-a za narednu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije