Alispahić: Izgubila sam mnogo više od kolege, izgubila sam najrođenijeg

0
F. V.
Alispahić: Izgubila sam mnogo više od kolege, izgubila sam najrođenijeg
FOTO: Arhiv / Dragan Jovičić

Tokom dvadeset i jedne godine, koliko se igra na scenama Bosne i Hercegovine, regije i Europe, kutlna predstava "Ay, Carmela", koja je nastala u produkciji Sarajevskog Ratnog Teatra SARTR-a 1999. godine, ostavila je neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkom teatru i uopće umjetnosti naše zemlje.

Predstava Josea Sinisterrae, a u režiji reditelja Roberta Raponje, predstavlja jednu od najizvođenijih i najdugovječnijih na ovim prostorima,

Uz reditelja, nesumnjivo najveću zaslugu za klutni status ove predstave imaju upravo glumci, slavni Dragan Jovičić, koji je danas tragično preminuo u Sarajevu od posljedica koronavirusa, njegova kolegica Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Povodom smrti Jovičića koja je šokirala javnost, posebno onu kulturnu, kontaktirali smo i glumicu Selmu Alispahić, koja je toliko potresena smrću kolege Jovičića da nije bila u stanju da govori za Radiosarajevo.ba.

"Nisam u stanju da govorim. Izgubila sam mnogo više od kolege, izgubila sam naj rođenijeg. Oprostite mi", kazala je kratko Alispahić.

"Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na Španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima, pisala je ranije Anadolija.

Podsjetimo, dramaturgiju predstave potpisuju Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

"Ay, Carmela” je prošle godine obilježila dvadeset godina igranja, imala je više gostovanja po Bosni i Hercegovini i regionu, osvojila neke značajne nagrade. Prošlog maja, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, odigrana je na prostoru Spomen-parka Vraca - prostoru koji simbolizira otpor i borbu građana Sarajeva protiv fašizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije