Kolege o arhitekti Seadu Gološu: Otišao je jedan od najboljih među nama

N. Katica
Kolege o arhitekti Seadu Gološu: Otišao je jedan od najboljih među nama
Foto: Made by arhitects / Hotel Evropa

Nažalost, pokazalo se još jednom da pandemija može odnijeti i najbolje i najenergičnije među nama…

U Sarajevu je jučer preminuo Sead Gološ, slavni arhitekta, koji je, kako su pribilježili u Asocijaciji arhitekata u Bosni i Hercegovini, „gospodin i autor niza prominetnih objekata u poslijeratnom Sarajevu“.

Za one koji ne znaju, njegov će pečat ostati na mjestima gdje se mnogi od nas okupljaju, njegovi su BBI Centar, Bosmal, SCC, prodajni centar Merkur.

Pripada onoj ekipi arhitekata po kojima su prepoznatljivi i Sarajevo i njegov Arhitektonski fakultet.

Revitalizirao je i hotel Evropu, radio na značajnom međunarodnom projektu iz oblasti turizma u Africi...

Gološ je preminuo od posljedica infekcije COVID-19.

Imao je 51. godinu.

Vijest je rastužila, potresla Sarajevo. Njegove kolege u nevjerici su.

BBI Centar - undefined

Ostaje praznina

Amir Vuk Zec, jedan od najboljih i najangažovanijih arhitekata u BiH, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, kazao je da će sa smrću kolege i prijatelja Seada Gološa ostati velika praznina, jer je "Sead uvijek širio optimizam".

“Ovo nije tuga samo Grada Sarajeva, ovo je tuga cijelog našeg svijeta. Javljaju mi se naši prijatelji iz Pariza, Milana, Munchena, Dubaija... i svi mi kažu da je odlazak Seada veliki gubitak. Fascinantno je koliko je toga napravio Sead i koliki je iza sebe ostavio traga. On je svojom energijjom širio optimizam. Ne znam da ga je iko ikada vidio ljutom oi namrgođenog. Njegova impresivna karijera arhitekte je iznenada prekinuta, Tek vidiš koliko je čovjek vrijedio, kada ga nema, Kada sunce zađe, onda vidimo šta je svjetlost, a Sead je - svijetlio. Trebalo se sve lijepo složiti, da krenemo prema zdravijim vizurama u kojima je Sejo bio važan faktor. Vijest me zaledila i skamenila. Za ovo vrijeme Sead je kao arhitekta napravio jako mnogo i hvala mu u ime svih nas. Nikada ga nećemo zaboraviti", kazao je Amir Vuk Zec.

Srđa Hrisafović arhitekta, dizajner svjetla i profesor prijatelj Seada Gološa za portal Radiosarajevo.ba kratko se prisjetio druženja i rada s uvaženim arhitektom i istaknuo nemjerljiv gubitak ovakvog stručnjaka za Bosnu i Hercegovinu.

Kaže da ga je njegova smrt jako pogodila, te da ne može riječima opisati nedostatak koji je stvorio odlazak ovakvog jednog čovjeka.

"Sa Sejom sam prije mjesec dana zajedno radio na projektu novog zakona o urbanom planiranju koji je pokrenuo ministar Faruk Kapidžić. Proveli smo jedno divno poslijepodne u onako jednoj ranoj sarajevskoj jeseni u divnoj priči o budućnosti o stvaranju novog života, svi smo bili sretni i veseli, sve je stvarno tako tragično", govori Hrisafović.

Svi su ga cijenili, poručuje Hrisafović i dodaje "Sejo je bio uvijek odmjeren, pametan i nasmijan.“

Sarajevo City Center - undefined

Vlada Kantona Sarajevo i čelnici Skupštine KS uputili su telegram saučešća porodici preminulog arhitekte.

"S velikom tugom smo primili informaciju da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina izgubili priznatog i poznatog arhitektu, našeg Seada Gološa. Ponosni smo na njegovo djelo i rad koji će biti odličan primjer uspješnog djelovanja svim narednim generacijama svjetskih i bosanskohercegovačkih arhitekata.

Naš Sead je, kako je svima poznato, arhitekta koji je radio na projektovanju nekih od novijih objekata po kojima je Sarajevo postalo prepoznatljivo, poput Bosmala, Merkura, BBI-a, Sarajevo City Centara (SCC).

Radio je na više projekata u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i na projektima u Africi. U toku svoje karijere, uporedno s praksom, bavio se i radom sa studentima, kao predavač na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

bosmalfv6.jpg - undefined

Iskreno suosjećamo i tugujemo za našim Seadom, arhitektom koji je uljepšao naš glavni grad”, piše u telegramu.

Brojni prijatelji, kolege i ostali opraštaju se od ovog divnog čovjeka i na društvenim mrežama.

"Ponosan na tebe..... Za sva vremena druže. Vidimo se u normalnijem i boljem životu", napisao je Samir Smajić, filmski producent na svom Facebook profilu.

Faruk Kapidžić - undefined

“Od djetinjstva smo veliki prijatelji. Sead je do 50. godine napravio veoma dobrih stvari kao osoba, a posebno kao arhitekta. U istoriji ovog grada će biti zapamčen kao velika ličnost. Bio je dobar drug i kazao bih lagan za saradnju. Kada sam ga znao upitati za neku situaciju, uvijek mi je znao kazati “Faruk, to ćemo lagano”.

Uvijek me to kod njega fasciniralo, jer smo baš te neke zajedničke projekte i lagano završavali. Imao je način života da je sve krupne projekte završava lagano. Privatno ovo je veliki gubitak za mene, ali i za Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i BiH. Uvijek kažem dobri ljudi kada odu, uvijek odu prerano, a naš Sead je otišao zaista rado. Tužan sam”, kazao je poznati arhitekta i ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić za Radiosarajevo.ba.

Hotel Evropa - undefined

„Hvala što si mi uljepšao život i hvala što si nam uljepšao grad“, poručio je i Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije