Povećan broj pacijenata u Hitnoj pomoći: Kako se zaštititi?

Semra Dzaferovic
Povećan broj pacijenata u Hitnoj pomoći: Kako se zaštititi?
Fena / Ilustracija
Iako je kalendarski još uvijek ljeto, temperature zraka su iznimno hladne za ovaj period što može utjecati na zdravstveno stanje, naročito kod starijih i već bolesnih osoba.

"Zdravom organizmu je potrebno 48 sati da se privikne na promjene vremena", rekla je za Radiosarajevo.ba doktorica Hitne pomoći Amra Bašić-Živadinović.

Potrebno je utopliti se, navela je doktorica Bašić-Živadinović, istaknuvši da je moderan način života utjecao na zdravlje čovjeka jer često boravimo u zatvorenom prostoru, stoga savjetuje da bez obzira na vremenske prilike bar pola sata dnevno boravimo u šetnji kako bi se naš organizam lakše adaptirao na promjene vremena.

Kako smo ljeti naviknuti konzumirati hladna jela ili pića, doktorica Amra navela je da je potrebno zagrijati sve što unosimo u naš organizam na temperaturu tijela.

"Hladno dodatno troši našu energiju i umara organizam. To dovodi i do stezanja krvnih sudova u sluznicama, a onda i do problema jer naš organizam kao da je dobio kuglu. Poznato nam je da kada se napijemo nečeg hladnog, odmah mislimo da smo se prehladili. Zapravo dolazi do stezanja krvnih sudova i smanjenja cirkulacije, stoga te ćelije pate", navela je za Radiosarajevo.ba doktorica Bašić-Živadinović napomenuvši da onda organizam pati i ispoljava to kroz razne simptome poput povraćanja, dijareje, bolova u želucu i grčeva.

Kod hladnih obroka, naročito je potrebno skrenuti pažnju na hladnu lubenicu koja stoji u frižideru, koja umjesto da nas hidrira (poput hladne vode) umara naš organizam jer je on najprije zagrijava, a u međuvremenu potroši vodu koja mu je potrebna.

Također, doktorica je napomenula da je hidratacija važna koliko ljeti, jer se tada više znojimo i krećemo, toliko i zimi.

Da bismo izbjegli tegobe, potrebno je u naš organizam unositi i svježe voće i povrće.

"Ovo je idealan period u kojem treba iskoristiti voće i povrće. Prehrana može biti raznovrsna, može se napraviti i neka salata da nas osvježi", kazala je doktorica Bašić-Živadinović.

Prethodnih dana u Bosni i Hercegovini bile su i nepovoljne biometeorološke prilike, naročito kod osjetljivih osoba, no već od sutra očekuje nas poboljšanje vremenskih prilika.

"Postepeno poboljšanje vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Tokom sunčanih perioda vrijednosti UV indeksa će biti visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju odgovarajućoj zaštiti", naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

"Opća slika u cijeloj zemlji dodatno će se popraviti. Većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja, a osobe osjetljive na promjenu vremena neće imati većih poteškoća."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije