Ove stvari morate baciti da biste bili zdraviji

Radiosarajevo.ba
Ove stvari morate baciti da biste bili zdraviji
Pixabay / Ilustracija
Ponekad nije jednostavno živjeti zdravije; treba kupiti novu odjeću, opremu, paziti na prehranu, pronalaziti recepte za zdraviju hranu.

Šta ako ne morate raditi ništa od toga kako biste bili zdraviji? Što ako je dovoljno baciti neke stvari da biste gotovo odmah popravili svoje zdravlje?

Stari plastični spremnici za hranu

Prođite još jednom kroz svoju kolekciju plastičnih spremnika i provjerite jesu li označeni brojkom 7 ili slovima PC. "Takvi spremnici mogu sadržavati BPA", upozorava Sonya Lunder iz Environmental Working Group. BPA ili bisfenol A industrijska je hemikalija koja može imati negativne posljedice na razvoj djece i novorođenčadi.

Osvježivači zraka

Antibakterijski sapun nije ništa više učinkovit u ubijanju bakterija od običnog sapuna, a postoji mogućnost i da imaju više štete nego koristi. Prema izvještaju američke agencije za sigurnost prehrane, antibakterijski sapuni sadrža triclosan koji utječe na hormone.

Oštećene patike za trčanje

Većina patika za trčanje može izdržati oko 400 do 500 kilometara kaže fiziolog Jason Karp. Trkači koji otrče četrdesetak kilometara sedmično to bi značilo da ih treba mijenjati otprilike svaka tri mjeseca. Kad se patike istroše, smanjuje se njihova sposobnost ublaživanja udaraca što stvara dodatni pritisak na mišiće kosti i tetive.

Istrošena četkica za zube

Vlakna četkice za zube troše se znatno brže nego što mislite, pogotovo ako se pridržavate rasporeda i zube perete u jutro i navečer. "Svojim pacijentima preporučam da mijenjaju četkice svako tri mjeseca zato što sam primjetila da vlakna počnu pucati nakon dva mjeseca upotrebe", kaže Ruchi Sahota, zubarica iz Kalifornije. 

Ostaci hrane u hladnjaku

Kada je riječ o hrani sa životinjskim sastojcima, pravilo je da u roku od tri dana je morate pojesti, baciti ili zamrznuti. Dr. Michael P. Doyle s Univerziteta u Georgiji upozorava na opasnosti bakterije listeria. Osim povezanosti s meningitisom, smrti i pobačaja, listeriozu je moguće prenijeti dojenjem i na dijete pa je posebnu pažnju potrebno obratiti na pravilnu obradu hrane za osobe s oslabljenim imunitetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije