Sarajevo: Stručnjaci iz Barcelone prenijeli iskustva o nasilju na osnovu spola

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Stručnjaci iz Barcelone prenijeli iskustva o nasilju na osnovu spola
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Seminar - Život bez nasilja u Kantonu Sarajevo

Fondacija lokalne demokratije danas je u Sarajevu organizirala seminar pod nazivom "Za život bez nasilja u Kantonu Sarajevo", na kojem su učesnici razmijenili iskustva o zaštiti protiv rodno zasnovanog nasilja Barcelone i Sarajeva.

Seminar se održao u okviru projekta saradnje kojeg finansira Gradsko vijeće Barcelone.

Predstavnici nadležnih službi iz Barcelone predstavili su sistem prevencije i zaštite od nasilja na osnovu spola uspostavljenog u Barceloni.

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

"Ovom posjetom Sarajevu želimo otvoriti nove vidove saradnje da vidimo kako možemo prenijeti svoja iskustva, a također i čuti iskustva iz Kantona Sarajevo. Projekti se tiču nasilja na osnovu spola i tu su projekti koji uvažavaju probleme koje imaju osobe sa posebnim potrebama. Doveli smo stručnjake koji rade na prevenciji i zaštiti nasilja na osnovu spola, tako da profesionalci iz Sarajeva mogu preuzeti njihova iskustva i poboljšati svoj sistem prevencije i zaštite", kazala je zamjenica gradonačelnice Barcelone Laura Perez.

U okviru navedenog projekta otvoren je Centar za žene za besplatnu pravnu i psihološku podršku.

"Žrtve nasilja trebaju veliku podršku kako instutucionalno tako i vaninstitucionalno. Kao Fondacija trudimo se pomoći kroz naše servise i sistem u Kantonu Sarajevo", rekla je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Seminar - Život bez nasilja u Kantonu Sarajevo - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Seminar - Život bez nasilja u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije