Videopodcast ONE: Žene koje su preživjele najteže oblike nasilja

0
Promotivni tekst
Videopodcast ONE: Žene koje su preživjele najteže oblike nasilja
Foto: Aljazeera.com / Videopodcast ONE

U novoj epizodi videopodcasta ONE koji se emituje svake srijede, u 20h na Facebook i Youtube kanalima Al Jazeere Balkans, Marina Riđić razgovara s profesoricom na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Armom Tanović-Branković o ženama koje su preživjele najteže oblike nasilja.

Zločin koji skrnavi identitet, duh, dostojanstvo jedne osobe - to je, u najkraćem, seksualni zločin počinjen u ratu u BiH na više od 20.000 žena.

„To je trauma koja nikada do kraja nije proživljena, artikulisana, s kojom se one nikada nisu u potpunosti obračunale“ - pojašnjava Arma Tanović-Branković, u drugoj epizodi feminističkog videopodcasta ONE.

Dr. Edhem Čustović: 'Ovo je Mia Stanić, istraživačica iz Bosne koja je otkrila popravku ljudske DNK'

Dr. Edhem Čustović: 'Ovo je Mia Stanić, istraživačica iz Bosne koja je otkrila popravku ljudske DNK'

Kroz svjedočenja i razgovor sa žrtvama seksulanog nasilja u ratu, Arma je uz podršku Populacijskog fonda UN-a kreirala serijal edukativnih videa koji bi trebali pojasniti svima, a posebno onima koji danas rade s tim ženama, s kakvom se traumom i stigmom one nose.

„Silovanje je najgori mogući civilizacijski zločin koji skrnavi samopoštovanje, samopouzdanje, identitet. To je brutalni čin pokoravanja djevojaka i žena jednoj predatorskoj, seksualnoj monstruoznoj želji, odnosno potrebi da se uništi i eutanazira jedno biće“ - dodaje Arma, pričajući o procesu iscjeljenja transgeneracijske traume u kojoj već stotinama godina odrastaju djevojčice.

O ratovima koje vode muškarci i lakom plijenu koji predstavljaju žene kako u stvarnosti, tako i u umjetnosti, u srijedu 6. oktobra 2021. od 20:00 na FB i YT kanalu Al Jazeera Balkans razgovaraju Marina Riđić i Arma Tanović-Branković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije