Dodjelom nagrada završen 4. AJB DOC Film Festival

0
F. V.
Dodjelom nagrada završen 4. AJB DOC Film Festival
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dodjelom nagrada završen 4. AJB DOC Film Festival

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu završen je Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Publika 4. AJB DOC Film Festivala, koji je održan od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online, imala je priliku gledati 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije prikazana u četiri selekcije: Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo izrazio je večeras zadovoljstvo nakon uspješno završenog 4. izdanja festivala.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Sa zatvaranja AJB DOC Festivala - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sa zatvaranja AJB DOC Festivala

"Mi smo zadovoljni, nadamo se da je publika zadovoljna. Nadamo se da ćemo biti još bolji, nadamo se da ćete se i naredne godine smijati i plakati u kinima. Vidimo se 2022. godine", kazao je Fočo.

Dodao je da bio izazov da li i kako održati festival i u situaciji pogoršanja epidemiološke situacije.

"Pitali smo se da li će se publika vratiti. Hvala vam što ste pokazali da hoće. Dokaz da mi dobro radimo sa dokumentarnim filmovima je i interes za njih", dodao je.

Govoreći o novim projektima istakao je da su sebi veliki cilj. "Ovo je dodatni izazov za nas", rekao je Fočo, te se zahvalio publici, vodstvu Al Jazeere Balkans i timu festivala.

Glavna nagrada pripala je filmu Damira Markovine pod nazivom Čekaj me.

U intimnoj porodičnoj priči, Markovina donosi istinu o međusobnom nerazumijevanju generacija svoje porodice.

"Prije svega, ovo je ogromna čast za mene", kazao je Markovina. "Fenomenalan je osjećaj primiti nagradu između toliko dobrih filmova."

Ovo je film o ženama, nastavio je on "kojima dugujem život, mojoj mami i baki."

"Moja baka je u potrazi za boljim životom iz Mostara došla u Sarajevo i ta priča počinje ovdje.. Primiti ovu nagradu za film u ovom gradu za mene znači mnogo i nevjerovatno sam sretan zbog toga", zaključio je. 

Nagradu programskog žirija dobio je film iz Indije pod nazivom Iskovane u Vatri.

Specijalno priznanje dodijeljeno je italijanskom filmu Braća, Francesa Montagnera

Ovim je završena ceremonija zatvaranja. 

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi svih filmova prikazanih u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Nakon ceremonije dodjele nagrada čast da zatvori AJB DOC pripala je ostvarenju Slike iz života bh. filma Mustafe Mustafića, koji je, prije svega, podsjećanje na autore koji više nisu među nama, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosanskohercegovačkog filma. Ovim filmom Mustafić nas podsjeća kako je nastala jedna od najuspješnijih filmskih industrija u ovom dijelu svijeta.

Sa zatvaranja AJB DOC Festivala - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sa zatvaranja AJB DOC Festivala

Uz projekcije, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, održan je trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja.

Također je upriličeno predavanje za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze Safwata al-Kahlouta o temi "Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije