Film / Predstavljen novi program na festivalu AJB Docs: AJD industry Days

13. 09. 2021. u 14:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prekretnica za dokumentarni film u regiji - tako je okarakterisan novi projekt Internacionalnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, koji se održava u Sarajevu po četvti put. 

Radi se o  industrijskoj platformi koja će biti pokrenuta na jubilarnom, petom izdanju festivala, u septembru 2022. godine. Platforma se pokreće u suradnji sa Al Jazeerom Balkans i Al Jazeera Documentary Channel, a ima namjeru postati jedna od najvećih i najozbiljnijih platformi za finansiranje dokumentarnih filmova.

Međunarodna platforma bit će usmjerena na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

AJD Industry Days @ AJB DOC pružit će autorima dokumentarnih filmova mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza te Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitiranju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

AJD Industry Days imat će tri programa - Main Pitch, Work in Progress & Balkan Stars – a svaki projekt ima priliku osvojiti jednu od četiri nagrade koje će se dodijeliti za svaki program.

Povodom navedene najave, direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz izrazio je nadu da će AJD Industry Days @ AJB DOC biti prekretnica za dokumentarni film u regiji.

“Ovo je partnerstvo Al Jazeera Documentary Channela i Al Jazeere Balkans, s ciljem saradnje i pružanja podrške dokumentarnim filmovima i filmskim radnicima u Jugoistočnoj Evropi, Južnom Kavkazu te Bliskom istoku i Sjevernoj Africi putem finansiranja, distribucije i koproduciranja filmova”, rekao je direktor za planiranje programskog sadržaja Al Jazeera Documentary Channela Adel Ksiksi. Podsjetio je da Al Jazeera Documentary svake godine producira, koproducira ili otkupi mnoge filmove s navedenih područja.

“Prvo izdanje Industry foruma na AJB DOC-u imat ćemo 2022. godine”, rekao je Ksiksi, dodajući kako planiraju pozvati istaknute profesionalce, stručnjake i menadžere iz regije i svijeta.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić zahvalio je Al Jazeera Documentary Channelu i njegovim čelnicima na svesrdnoj podršci AJB DOC Film Festivalu od prvog izdanja organizovanog 2018. godine do danas, ističući kako je Al Jazeera Balkans posvećena projektu i da će nastaviti podržavati daljnji razvoj AJB DOC-a, kao i aktivnosti na razvoju dokumentarnog filma kroz različite segmente rada.

Direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo istakao je da je AJB DOC krenuo “skromno, ali odlučno”, napomenuvši da je ideja svakako bila temeljena na podršci i promociji dokumentarnih filmova.

“Vjerujemo da smo jedan dio posla odradili dobro i da je veći interes i za gledanje, ali i za snimanje dokumentarnih filmova, naročito u BiH. Ovo je tek četvrto izdanje našeg festivala, ali je on već postao i poznat i priznat od publike, ali i struke”, rekao je Fočo.

Izrazio je nadu da će novi projekt AJB DOC-a biti uspješan, kao i podrška industriji snimanja dokumentarnih filmova.

“Nadam se da će ovaj projekt dati novi vjetar u leđa i drugim sličnim Industry programima u regiji koji postoje već duže vrijeme i da će producenti i finansijeri koji budu dio našeg programa biti u mogućnosti da podrže i kolege u regiji”, rekao je Fočo.

Tokom današnjeg predstavljanja projekta AJD Industry Days @ AJB DOC direktori Al Jazeere Balkans Tarik Đođić i Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz potpisali su Memorandum o razumijevanju, koji će služiti kao osnova daljnjim aktivnostima.

a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA