Ja mislim / Erol Avdović: Zapadne zemlje uplašene od mogućeg scenarija nasilja u BiH

30. 10. 2021. u 17:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mandat EUFOR-a će se najvjerovatnije obnoviti u Vijeću sigurnosti UN-a naredne sedmice - kako je planirano i kao se to svake godine početkom novembra dogodi po jednoj vrsti automatizma, iako se o tome izjašnjava svih 15 članica ovog Vijeća.

Piše: Erol Avdović

To je dio prešutnog dogovora, da se visokom predstavniku gospodinu Christianu Schmidtu - kako stvari stoje - od strane Rusije - do daljnjeg zabrani da se obraća u centrali Ujedinjenih naroda, ovdje u New Yorku. To je rezultat višednevnih pregovora, potpuno iza zatvorenih vrata u najvažnijoj multilateralnoj organizaciji u kojoj se, na East Riveru - ipak i još uvijek najviše pitaju oni najmoćniji.

EUFOR ostaje u starom i gotovo simboličnom obimu

Rusima odgovara ovakav minimalni EUFOR (oko 700 vojnika) umjesto novih svježih NATO snaga, koje bi mogle biti mnogo robustnije - na nivou jedne cijele brigade - spominjao se broj od 5000 vojnika. To bi svakako bio adekvatniji broj NATO vojnika s obzirom na prijetnje koje se čujju i koje su sasvim jasno rečene na skupšitini vodeće partije (SNSD) iz manjeg bh.entiteta RS. Nakon ruske diplomatske prevage u UN-u, loše je i to što će gospodin Dodik dobiti dodani vjetar u leđa, sa ovakvim igrokazom u režiji ruske diplomatske mašine, ovdje u UN-u.

Sve bi opet moglo popimiti dodatne oblike međunarodne drame, na šta vodeće zapadne zemlje izgleda pristaju, jer su vidno uplašene od mogućeg scenarija nasilja, koje u Bosni nagovještava Dodik kao što je ono nagovješteno u Parlamentarnoj skupštini Republike Bosne i Hercegovine 14. oktobra 1991. Vođeni tim, naravno ne bez razloga - strahom priznaju, da su (opet) zakasnili da na vrijeme razviiju drugačiju strategiju kao odgovor na razvoj događaja koji slijedi. Upravo je to ono što ekspoloatiraju rasturači Bosne i Hercegovine.

Rezolucija po mjeri Moskve

Francuzima je dat zadatak da sastave novu rezoluciju UN-a o produženju mandata ovakvog, kao i dosada - "minimalnog" EUFOR-a čiji bi se mandat trebao produžiti (onoviti) do novembra 2022. Iz rezolucije koja je sada u "plavom" - što je u UN-u u diplomatskom žargonu - signal da je ona spremna za glasanje - na zahtjev Rusa, uistinu su izbačene sve odrednice u kojima se pominje visoki predstavnik (OHR). Bilo je to potpuno udovoljenje diplomatskom pritisku Moskve.

Amerikanci, koliko čujem opet "budno prate situaciju", naravno ne isključujući, da razvijaju novu diplomatsku taktiku kao odgovor Rusiji. Rezolucija će biti stavljena na glasanje - vjerovatno u utorak 2 novembra (znat ćemo tačan datum tek na startu slijedeće sedmice kad se usvoji program rada Vijeća sigurnosti kojim u novembru predsjedava Meksiko). Na ovu verziju teksta Rusi, dakako nemaju razloga da stave veto jer su postigli ono što su željeli: Prvo, osujetili su NATO da uveća svoje snage u politčki uzavreloj Bosni i Hercegovini. I, drugo - nastavili su dodano delegitimizirati visokog predstavnika Schmidta.

Na potezu su opet Amerikanci

Eto, nažalost nove motivacije za nastavak Dodikove razarajuće retorike u Bosni i Hercegovinikoji sada prijeti čak i otvorenim nasiljemu Bosni najavljući formiranje oružanih snaga RS-a. Kriza se tako nastavlja na prilično loš način. Na potezu su doista Amerikanci, koji se umjesto pokušaja brzih, nepotpunih i što je najgore demokratski nepotpunih reformi izbornog zakona u Bosni i Hercegovini doista trebaju pozabaviti novonastalom sigurnosnom situacijon.

Dakako sa najačom diplomatskom ekipom koju imaju na raspolaganju, jer vrag je odnio šalu. Zapravo, na djelu je narušavanje cijele sigurnosne arhitekture na Zapadnom Balkan, koja je poslije događaja u Crnoj Gori, uz "malu" pomoć Moskve - evo već stigla u Bosnu. (Erol Avdovic, New York, 30. oktobar 2021).

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA