Erol Avdović o opozivu Trumpa: SAD strahuje da egomanijak može izazvati novu katastrofu

0
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović o opozivu Trumpa: SAD strahuje da egomanijak može izazvati novu katastrofu
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Zastupnički dom Kongresa izglasao je večeras po našem vremenu opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, po drugi put tokom njegovog mandata, kojim se predviđa smjena odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa prije 20. januara, kada u Bijelu kuću ulazi novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Glasanje je vjerovatno simbolične prirode, jer je Pence ranije rekao da ne podržava Rezoluciju, prenijela je Al Jazeera Balkans.

Piše: Faruk Vele

Šta ovakva historijska odluka znači za Radiosarajevo.ba govori novinarski veteran, višedecenijski izvještač iz sjedišta Ujedinjenih nacija i Amerike, Erol Avdović.

 "Kad već nema drugog izbora da se predsjedniku Trump odmah sudi ne na političkom, već na pravom sudu za njegova nedjela - podizanje pobune protiv američkog Kongresa i buduće, voljom građana izabrane Bidenove vlade - ovaj opoziv je dobro došao kao početak procesa u kojem će se braniti američka demokratija i civilne institucije. Ne znam koja će biti politička sudbina Donalda Trumpa, ali znam da s ovim drugim opozivom počinje borba protiv trumpizma svim legalnim sredstvima i ne bi me iznenadilo da ona uskoro postane robusnija u pravnoj i finasijskoj areni od ovog početnog političkog koraka", kaže u prvoj reakciji Avdović.

Da, kako dodaje, Donald Trump, 45. po redu američki predsjednik ima dovoljno morala u sebi, da ima državnički instinkt i odgovornost jednog šefa države, a "ne samo egoistički poriv stavljanja vlastitih interesa u prvi plan", on bi još noćas napisao ostavku i sam napustio Bijelu kuću, poslije političke sramote koja mu je nanesena ovim drugim po redu opozivom u 13 mjeseci.

Prema njegovim riječima, Trump je već sam po sebi skandal, "produžena laž i opasnost po sve koji ga okružuju".

 "Takva se moralna metamorfoza ili prosvjetljenje, naravno, neće desiti i mi ćemo narednih dana - do 20. januara prolaziti kroz dodatnu agoniju, jer politički život je kidnapovan od egoističkog manijaka, koga nije briga to što zbog njega ne govorimo o problemima oko pandemije, ekonomskim poticajima za one kojima je to potrebno - uključujući i njegove zavedene pristalice. Ostaje nam, dakle, da se još uvijek pitamo i strahujemo šta će biti sutra? I što je najgore živimo u dilemi - hoće li Trump svojim zapaljivim govorima, s primjesama skrivenih poruka i signala za ekstremiste svih fela, izazvati neku novu katastrofu. Svojom retorikom on još ugrožava naše slobode i rad institucija", ističe Avdović.

 Vjeruje da Trump ima cilj zbog kojeg radi sve ovo.

 "On ovakvim ponašanjem očito baca sjenku na dolazeću inauguraciju novog predsjednika Joe Bidena. Dakako, namjerno, što je dosad neviđeni politički sadizam. Hoće li se prema Washingtonu zahvaljujući toj njegovoj namjernoj ambivalenciji da do kraja ljudski, a ne lažno osudi napad na Kongres i pokaže bar sada solidarnost prema onima čije je život ugrozio poput njegovog lojalnog potpredsjednika Mike Pencea, ali i lidera demokrata u Kongresu Nensy Pelosi, koju su njegove pristaše, također, namjeravali ubiti!", dramatično prenosi naš sagovornik iz New Yorka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije