Erol Avdović: Manje od 200 sati do odlaska Donalda Trumpa

0
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Manje od 200 sati do odlaska Donalda Trumpa
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi će danas formalno iz ovog Doma američkog Kongresa izdati ultimatum podpredsjedniku Mike Pencu - da u slijedećih 24 sata mora aktivirati 25 amandan o smjeni predsjednika Donalda Trumpa.

U protivnom demokrate će u Kongresu pokrenuti novu, ovaj put super ekspresnu proceduru impeachmenta (opoziva) predsjednika Trumpa, koju će onda s minimalnom većinom, ali vjerovatno i uz podršku nekih republikanskih kongresmena usvojiti već u srijedu.

Piše: Erol Avdović na Facebooku

"OD IZVORA DVA PUTIĆA" -- Dvije su avenije nakon toga do senatskog suđenja: Ili će se to staviti na dnevni red Senata "odmah", već sat nakon polaganja zakletve novog poredsjednika Joe Bidena - 20. januara 2021 u 13 sati po lokalnom vremenu, kad Senat formalno preuzmu demokrate (uz minimalnu "većinu" - bolje reći prevagu od svega jednog senatora 51 prema 49) i tako krenuti u neizvjesnu proceduru "suđenja" Trumpu. Taj proces bi imao za cilj i usvajanje trajne zabrane političkog djelovanja (i kandidiranja) Trumpu.

Druga varijanta je da se sačeka još 100 dana, dok Bidenova administracija ojača i nakon što (nadati se) realizira prve robustne poteze oko pandemije, ekonomskih i socijalnih pitanja. Time bi se dakako promjenila politička klima u Washingtonu. Ali to, ruku na srce - odugovlačenje, birokratske, pa i pravne procedure kreiraju dodatnu zabrinutost i aneksioznost. Zbog situacije i velikog broja onih čije je socijalno nezadovoljstvo Trump iskoristi i politički manipulisao i još manipulira s time, imperativ je da se ne kasni više niti jedan dan, a kamoli duže.

DOKLE JE STIGAO TRUMPIZAM -- Postoji, naime, opravdana sumnja da se "trumpizam" uvukao u glavne američke institucije od politike, do vojske i policije. Zato je akcija eminentna, ali ona osim brza treba biti i odmjerena i fokusirana na prave strukture. I svakako na one pojedince od kojih, osim Trumpa - velika "armija" nezadovoljnika crpi inspiraciju, računa na podršku. To je ogroman posao koji čeka Bidenovu administraciju. Sve drugo će biti u sjeni domaćih radova.

KOLIKO DALEKO ĆE IĆI MIKE PENCE - Lično ne vjerujem da će se Mike Pence i pored u ovim zadnjuim danima pokazanog političkog integriteta odlučiti na opciju "25 amandmana" iz dva razloga: Prvo sumnjam da bi našao osam članova vladinog (Trumpovog) kabineta koji bi mu se pridružili, što je formalni uvjet za pokretanje smjene. A drugo, Pence već ima nacrtanu metu na leđima, jer prosvjednici na Capitol Hilu su uzvikivali "objesite Pencea" i njegova sigurnost je u pitanju.

Iako je pokazao političku hrabrost i ostao odan američkom Ustavu a, a ne predsjedniku koji ga je pozivao da protivpravno poništi rezultate glasanja, Mike Pence nema tu vrstu političke podrške koja bi mu omogućila da realizira zahtjev Nancy Pelosi.

Zato ćemo izvjesno je imati novu rezoluciju za opoziv Trumpa u Zastupničkom domu A onda proceduru koja je krajnje neizvjesna - kako po dužini trajanja, tako po pravnim i političkim konsekvencama koje će Donald Trump trpjeti od svega toga.

AMANDMANOM BROJ 14 PROTIV TRUMPIZMA - Za sad ne znamo ni kako će se nova kongresna procedura o pokretanju opoziva br.2 pritiv Donalda Trumpa odraziti i na sve češće traženje za otvaranjem novog političkog fronta za suzbijanje trumpizma u američkom društvu prije nego što bude kasno. Po kozna koji puta valja ponoviti - Trmp je samo vrhunac ledenog brijega za probleme koji su nas u Americi počeli sustizati.

Zato neke demokrate, a sve učestalije i ovdašnji mediji i akademski krugovi podsjećaju i na moguće aktiviranje Amandmana 14 (sekcija 3) američkog ustava, po kome se političko djelovanje, uz sve pravne posljedice - može zabraniti i onim članovima Kongresa koji pozivaju na pobunu i nasilno rušenje državnog establišmenta. Sudeći prema broju od 7 američkih senatora i oko 140 republikanskih zastupnika koji su podržali Trumpov protivustavni zahtjev da ne potvrde rezultate predsjedničkih izbora u Kongresu -- ako bi se amandman 14 primjenio bar na neke od njih - to bi bilo ravno jednoj vrsti politčke revolucije.

Pred američkom demokratijom je znači šekspirijanska - Hamletova dilema "biti ili ne biti": O toga šta će američki politički vrh poduzeti zavisi budućnost ove zemlje, dakako mnogim globalnim posljedicama.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije