Erol Avdović: Amerika treba dovršiti posao u BiH

5
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Amerika treba dovršiti posao u BiH
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Piše: Faruk Vele

Pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) danas je održano saslušanje na kojem su učestvovali stručnjaci za Zapadni Balkan.

Saslušanje pod nazivom "Balkan: Preporuke politike za sljedeću administraciju " organizirao je predsjedavajući Komiteta Eliot Engel, koji je i otvorio diskusiju.

Kako prenose mediji, oni su dali preporuke budućnoj administraciji, koju će predvoditi 46. američki predsjendik Joe Biden, o tome kakve stavove zauzeti prema našoj regiji, ali i našoj zemlji.

Podsjetimo, uz ostali, bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright izjavila je, uz ostalo, kako jedan od fokusa nove američke administracije na regiji Zapadnog Balkana mora biti bliska suradnja SAD i Europske unije.

O porukama sa ovog saslušanja za Radiosarajevo.ba govori novinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija.

Šta je poručeno iz Washingtona?

"Sve što je u formi preporuka za novu Bidenovu administraciju rečeno, na "kongresnom saslušanju", ali je, ipak, preciznije rečeno na panelu koga je osobno organizovao odlazeći kongresmen Eliot Engel je tačno - najvažnije od toga da je Dayton potrošen koncept i da će se prije ili kasnije morati mijenjati i nadograđivati. Zato se gotovo da ništa ne može prigovoriti navodima panelista - od bivše američke državne tajnice Madeleine Albright do dvojice znanih analitičara balkanskih odnosa Daniela Serwera i Janusza Bugajskog", kaže Avdović.

Nažalost, dodaje Avdović, kongresmen Engel koji je predsjedavao Odborom za međunarodne odnose u američkom Kongresu - ovog je novembra poslije više od dvije decenije izgubio izbore u New Yorku.
"Pobjedio ga je manje poznati, ali veoma progresivni demokrata Jamaal Bowman kojem su, kao i cijeloj plejadi novoizabranih zastupnika u Kongresu u prvom planu domaća, a ne međunarodna pitanja zbog ekonomske krize izazvane pandemijom i drugim razlozima lošeg vladanja. Tako da to pokazuje koliko je Amerikancima sada najznačajnije sređivanje odnosa u vlastitoj kući", dodaje on.

Kako se bore Albanci

No, kongresmen Engel će svakako ostati aktivan na polju lobiranja.

"On je, moglo bi se kazati najglasniji u Washingtonu kada su u pitanju interesi Albanaca u Kongresu i tom interesnom miljeu glavne političke prijestolnice svijeta i Amerike. To se vidjelo i ovaj put, kada je povod za organizovanje ovog panela bila 25. godišnjice Daytona, ali je Engel uveliko govorio o pravima i interesima Albanaca, kao i neprikosnovenom savezništvu Amerikanaca i Albanaca. Rekao bih da Bosna nema takav glas u Washingtonu niti je pokazala da je spremna sve što treba da se ta vrsta lobiranja inicira i onda održi, pored patriotskog angažmana veoma stručnih i agilnih Bosanaca. Ono što Bosnu i Hercegovinu drži u fokusu interesa u Washingtonu je osim moralnog odnosa prema bosanskom stradanju upravo i taj nedovršeni daytonski posao", analizira Avdović.

Prema njegovim riječima, sve što je u svom veoma jasnom i žustrom stilu rekla i gospođa Albright ovaj put svakako da podgrijava atmosferu.

"Dakako podsjeća šta bi trebalo raditi i kako dovršiti posao da bi BiH, kako se to kaže iz daytonske faze prešla u onu briselsku i ušla u NATO, ali moram reći da to ne kreira nikakvu obavezu bilo kojoj administraciji u Bijeloj kući. Posebno ne, opet ponavljam znajući kakvi sve poslovi čekaju novog predsjednika Bidena i kakva ga poltički polarizirana situacija čeka. A nije na odmet podsjetit da su Biden i njegova ekipa u potpunosti svjesni da je situacija na međunarodnoj pozornici drugačija nego prije 2016. kad je Donald Trump postao predsjednik. Sreća je što je Biden bar stavio Zapadni Balkan u svoj četvrti, ali naglašavam - evropski prioritet, znači nakon Irana, Belorusije i Ukrajine. To znači da će se sve raditi u paketu i u dosluhu s Evropljanima i kad je Bosna u pitanju", navodi on.

Dayton 2 – da ili ne?

Smatra i da je dobro da se na saslušanju pojavio i jedan republikanac, kongresmen iz Teksasa Michael McCaul, jer njegov će se glas još čuti u kongresnom zdanju na Capital Hillu u Washingtonu.

No, i McCaul, koji je u Kongresu od 2005. i kome politika nije primarna oblast, jer je on je veoma bogati industrijalac iz Teksasa - peti najbogatiji u američkom Kongresu ovaj put je govorio o nizu tzv. općih mjesta o "daytonskoj BiH" o kojima se godinama govori u Washingtonu, ali smo, ipak, svjedoci veoma malih, ili manje značajnih promjena Daytoskog sporazuma. Jer Amerikanci su, zapravo, svjesni da je nemoguće organizovati neki "Dayton 2" da bi se, sve uz konsenzus međunarodne zajednice, posebno Rusa, u Bosni i Hercegovini promijenilo doista nabolje.

"Ovako, s vremena na vrijeme, imamo neku "pričaonu", debatni klub, čak i u Washingtonu, a da na terenu imamo malo promjena. Žao mi je što s pesimizmom gledam na to, ali tako to vidim, želeći žarko da nisam u pravu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije