U BiH je Dayton zaustavio rat, ali lideri žele vlast makar time zadržavali i državu

8
Radiosarajevo.ba
U BiH je Dayton zaustavio rat, ali lideri žele vlast makar time zadržavali i državu
Foto: EPA-EFE / Madeleine Albright

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright obratila se danas na saslušanju pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa, naglasivši kako jedan od fokusa nove američke administracije na regiji Zapadnog Balkana mora biti bliska suradnja SAD i Europske Unije.

Ona je istaknula angažman novoizabranog Predsjednika SAD Joe Bidena u regiji tokom kongresmenske karijere te u toku sukoba 1990-tih na Balkanu, podsjetivši kako je upravo on pozivao na zaustavljanje konflikta.

Dvadeset pet godina poslije, demokratski razvoj regije i dalje je prioritet, kazala je.

Nova američka administracija mora kreirati novu strategiju za ovu regiju, a jedan od elemenata te strategije je bliska suradnja sa Europskom unijom.

Također, potrebno je zaustaviti korupciju koja potkopava vladavinu prava širom regije.

"Bidenova administracija mora razviti novu regionalnu strategiju. Predlažem tri elementa. Prvi je uska saradnja sa EU. Zemlje Balkana trebaju biti u EU. SAD i saveznici trebaju se okrenuti regionalnom pristupu te treba osnažiti ekonomske veze zemalja sa EU. U BiH je Dejton zaustavio rat, ali lideri žele zadržati vlast makar time zadržavali i državu", istakla je.

Bivša državna sekretarka SAD-a je podsjetila kako je Daytonski mirovni sporazum zaustavio rat, ali danas su vidljivi njegovi nedostaci koji koče napredak zemlje.

"Jednoglasna odluka o kolektivnom Predsjedništvu, donesena potpisana u Dejtonu prije 25 godina, tada je okončala rat. Danas, takav sistem ne funkcioniše. RS blokira svaki napredak. To mora stati", kazao je u obraćanju predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku, Eliot Engel.

"Bidenova administracija mora se zapitati da li je kraj Dejtonu u BiH, šta je sljedeće i kako ćemo do toga doći?", dodao je.

Pandemija je ostavila duboke ekonomske posljedice na regiji.

Također, upozorila je na utjecaj Rusije i Kine na području Zapadnog Balkana.

Danas je Komitet za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održao saslušanje na temu buduće politike SAD-a prema Balkanu, na kojoj su učesnici istakli odnose Srbije i Kosova, nefunkcionalnost BiH kao i utjecaj Rusije i Kine u regiji kao ključne probleme na koje bi se nova američka administracija trebala fokusirati.

U raspravi su učestvovali bivša državna sekretarka Madeleine Albright, profesor sa Škole za napredne međunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu Daniel Serwer i viši suradnik u Jamestown fondaciji, analitičar Janusz Bugajski.

Saslušanje pod nazivom ‘Balkan: Preporuke politike za sljedeću administraciju’ organizirao je Predsjedavajući Komiteta Eliot Engel, koji je i otvorio diskusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije